Přihlásit

Ostřížům se u Přeštic zjevně daří (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Je velký asi jako holub, ale tím veškerá jejich podoba končí. Ostříž lesní je malý dravý pták, kterého můžete v lesích častěji slyšet než zahlédnout. Plzeňští ochránci teď na Plzeňsku objevili jeho hnízdo. Mláďata hned okroužkovali.
"Tento vzácný sokolovitý dravec patří do skupiny nejlepších letců a jako jeden z mála dokáže ulovit nejen vlaštovku či jiřičku, ale i rorýse v letu. Hnízdo nalezl na jižním Plzeňsku u Přeštic kolega ornitolog Mojmír Dostál a pro nás to bylo úplně první hnízdo tohoto dravce. Krásný zážitek," popsal Karel Makoň ze Záchranná stanice živočichů Plzeň.
Kromě malých dravců ale ochránci během víkendu kroužkovali také tradičnější labutě velké. "První výprava vedla na Rokycansko, kde jsme okroužkovali rodinky v Holoubkově, Radnicích, na Kokotském rybníku a řece Berounce. Letošní počty mláďat u labutí vypadají slibně a většinou mají rekordních sedm mláďat na lokalitě. Kroužkování labutí bude pokračovat až do poloviny srpna a uzavírá kroužkovací sezónu letošních mláďat. Zároveň budeme opět rádi za jakoukoliv informaci o hnízdění labutí," dodal Makoň.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.