Přihlásit

Petice: proti havranům je tisíc lidí (Táborský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Petenti chtějí dosáhnout úpravy zákona, a omezit tak kolonie opeřenců ve městech

Tábor
Občanům Pražského Sídliště došla trpělivost. Nepřetržité krákorání, výkaly a nepořádek už tu nehodlají snášet, proto připravili petici, která se nyní dostala na stůl i radním. Že nejde o malichernost, dokazuje 1019 podpisů od lidí, kterým opeřenci znepříjemňují každý den.
"Vyřvávají tu čtyřiadvacet hodin denně," stěžuje si Táborák Josef Grňák, "Ořech u Svíčky je jimi obsypaný a všiml jsem si i nových hnízd na stromech u popraviště, kde ještě na podzim nebyla."
Radní na pondělním zasedání přijali návrhy petentů a budou se jimi intenzivně zabývat. "Lidé požadují pravidelný denní úklid znečištěného sídliště a zejména regulaci kolonií ptáků. Chtějí proto docílit jednání s krajským úřadem, kde by podali návrh na změnu zákona o ochraně přírody a krajiny," představil petici tajemník táborského úřadu Lubomír Šrámek.
Nyní radní předali petici odboru životního prostředí, který by měl do 17. srpna přijít s řešením. V tento den ho také radní při dalším zasedání vysloví nahlas, a další osud sídliště tak bude zpečetěn.
Už teď je ale zřejmé, že najít řešení nebude vůbec snadné. "V Chrudimi měli s havrany stejný problém na místním hřbitově a vyřešili to shazováním hnízd. To bychom mohli zkusit, ale bojím se, že by se jen přesunuli jinam," myslí si Josef Grňák.
Ani instalace ultrazvukových plašičů se v minulosti neosvědčila. Nabízí se proto i myšlenka plašení havranů pomocí větších dravců, popřípadě úprava korun stromů. Ornitologové ale spíše radí opeřence respektovat.

***
Havrani pobývají:
­V Husově parku před autobusovým a vlakovým nádražím
­Na Pražském Sídlišti před základní školou, mezi poštou a Lidlem i na místech mezi zimním stadionem a popravištěm

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.