Přihlásit

Pověsti mluví o bílé lani i poustevníkovi (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hrad Starý Herštejn podle legendy založil fríský rytíř Radibold z Egmondu. Ten se oženil s bohatou Giselou, ale když ji přistihl při nevěře se svým přítelem, vytáhl meč a oba zabil. Pak opustil rodný hrad a v Řezně se připojil k vojsku Karla Velikého, který bojoval proti Avarům. Po nějaké době Radibold vojsko opustil a se svojí čeledí odjel do lesů na česko bavorském pomezí. Postavil tam malou tvrz, ve které žil.
Živil se lovem, někdy i loupežnictvím. Jednou se vydal na loupežnou výpravu a zabloudil v hustých lesích. Došel až k hradu Freien Seypoldorf, na kterém žil starý rytíř Minnefried s krásnou dcerou Elsou. Radibold se do Elsy na první pohled zamiloval a ta jeho náklonnost zjevně opětovala. Radibold se proto nezdržoval zdlouhavými námluvami a jako správný udatný rytíř ji unesl na svoji tvrz.
Tam si žili spokojeně až do chvíle, kdy se vydali do okolních hlubokých lesů na lov jelena. Při jeho pronásledování se těhotná Elsa ztratila. Týdny a měsíce hledal v lesích Radibold svoji Elsu, ale neúspěšně. Už ztratil veškerou naději, že ji ještě někdy spatří. Až po čtvrt roce uviděl bílou laň, která ho přivedla k malé jeskyni. Vydal se za ní a v jeskyni našel Elsu. Celou dobu se živila mlékem laně. V okamžiku, kdy se milenci shledali, přiváděla Elsa na svět jejich děti, tři chlapce. Z vděčnosti nechal Radibold postavit na skále, odkud zahlédl bílou laň, hrad a nazval jej Hirschenstein - Jelení kámen. Vrch, na kterém Elsu nalezl, pojmenoval Elsenberg. Po hoře přijali později predikát zde narození synové i jejich potomci, páni z Elsenbergu.
Podle pověsti stával v místech pivoň ského kláštera nejprve kostelík na paměť vítězství českého knížete Břetislava I. nad německým vojskem v roce 1040, které se pokoušelo vtrhnout do Čech Vranovským sedlem. Kaple prý byla postavena přesně v místech pařezu, na němž během bitvy seděl kníže Břetislav (podle jiné verze německý král a římský císař Jindřich III.). Podobný kostel byl postaven také u Brůdku nad Všerubský m průsmykem.
V údolí potoka Pivoňky pod Starým Herštejnem, v jeskyni v blízkosti pozdějšího pivoň ského kláštera, měl kdysi žít poustevník Koloman. Jsou mu přisuzovány zbožné skutky i přísný mnišský život, přestože pocházel z rytířského rodu. Podle některých autorů je totožný s Kolomanem z Luka vic připomínaným se dvěma bratry roku 1131. Podle jiných zde blahoslavený Koloman poustevničil později, již v době fungování kláštera. Úcta ke Kolomanovi byla prastará, ale více se o ní dozvídáme až ze záznamů z 18. století.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.