Přihlásit

Žehnání kaple sv. Huberta (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Střední Morava
Obec Velké Karlovice zažila slavnostní žehnání kaple svatého Huberta. Nedávnou akci si nenechaly ujít stovky lidí. Okolí kaple je lemováno mnoha lesy, na které dohlížejí myslivci. Proto kaple získala jméno jejich patrona a stala se tak příjemným místem k jejich setkávání. Dominantou kaple svatého Huberta je dřevěný oltář, který vznikal déle než kaple samotná - celé dva roky. Kapli, oltáři i všem přítomným lidem dal na místě požehnání opat Lukáš Evžen Martinec, který ocenil, že podobná díla v dnešní době stále ještě vznikají. Autorem výtvarného návrhu oltáře je stejně jako je tomu v případě kaple Miroslav Valenta, investorem skupina Synot. "Na tvorbě oltáře se podílelo několik dřevořezbářů, kterým bych chtěl poděkovat. Společným výsledkem je více než čtyři metry vysoké a tři metry široké dílo, obsahující celkem 13 reliéfů, 18 postav a řadu dekorací. K práci jsme využili několik druhů dřeva - kombinovali dub, hrušku, ořech, jasan a mahagon," uvedl Miroslav Valenta s tím, že samotný oltář představuje život svatého Huberta od jeho narození až po konec života.
Na křídlech oltáře je tak zobrazeno celkem 12 výjevů z Hubertova života. Levá polovina patří světské části - tedy například dětství a mládí, svatbě, narození syna či smrti milované ženy, a pravá výjevům ze života duchovního, jako je vysvěcení Huberta knězem, setkání s Biskupem a jeho vražda i následné Hubertovo jmenování biskupem či legenda o nehodě na lodi.
Hlavní motiv oltáře tvoří setkání Huberta s jelenem, který se mu zjevil coby boží posel. Na oltáři je mistrně řezbářsky zpracována také poslední večeře Páně a snímání z kříže. Podstavec je dekorován barokními originály soch andělů.
Akce se zúčastnil také senátor Ivo Valenta: "Lidová tvořivost je něco, co je s Valašskem spjato od nepaměti, proto na tento odkaz musíme navazovat a hýčkat si vše, co je s tradicemi spjato," uvedl .
Kaple svatého Huberta je s křídlovým oltářem doplňkem dalších prvků, přibližujících lidovou uměleckou tvořivost v údolí Pluskovec. Vedle Betlému a soch hudebníků je to například sousoší s názvem Poslední večeře Páně v životní velikosti.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.