Přihlásit

Střetů se zvěří přibývá, až dvacet míst na Hradecku opatří zradidly (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hradec Králové
Srnky, zajíci a divočáci - právě tato zvířata končí podle statistik pod koly řidičů v Česku nejčastěji. Ztráty v revírech myslivců i peněženkách motoristů přitom rok od roku rostou, podle odborníků by pomohlo větší pokrytí silnic nižších tříd takzvanými zradidly. Pěnu produkující pachy člověka, predátorů a spáleniště, která by zvěř sváděla ze silnic na bezpečnější trasy, rozmístí letos myslivci na Hradecku na zhruba dvacítce úsecích komunikací druhých a třetích tříd. "Myslivecké spolky argumentují tím, že neustále narůstá střetů vozidel se zvěří, především pak zvěří černou. Dochází tak k velkým škodám nejen v jejich honitbách, ale hlavně na majetku motoristů. Proto jsme se rozhodli jejich žádosti vyhovět," říká radní zodpovědný za oblast životního prostředí Jan Tippner. Kraj tak mezi všech svých pět okresů rovným dílem rozdělil na nová zradidla 300 tisíc korun. "Možnosti využít zdarma přípravky na ošetření úseků, kde nejčastěji dochází k dopravním nehodám se zvěří využilo 18 místních spolků či honiteb," sdělilo vedení okresního mysliveckého spolku Hradec Králové.
Bezpečněji by se tak v souvislosti s přebíhající zvěří měli cítit řidiči cestující poblíž Blešna, Nového Hradce Králové, Černilova nebo Smiřic. Pachová zradidla v podobě pěny umístí na stromy či dřevěné kolíky také myslivci v Pileticích, Vysoké nad Labem, Předměřicích, Stěžerách nebo Nechanicích. Nová zradidla by měla být v celkovém součtu instalována na 10 až 15 kilometrech vytipovaných úseků.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.