Přihlásit

Olomoucká zoo otevřela africké safari (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce otevřela v pátek pro návštěvníky africké safari. Vláčkem se mohou projet mezi stádem volně pobíhajících přímorožců (oryxů) jihoafrických a žiraf Rothschildových.

Vybudování areálu na ploše zhruba 1,2 hektaru přišlo na 1,9 miliónu korun. "Při tvorbě návrhů bylo pro architekty nejdůležitější, aby stavba působila přirozeně a lidem se otevřel na zvířata co nejméně rušený výhled nejen z vláčku," řekl novinářům ředitel olomoucké zoo Radomír Habáň. Pamatováno bylo podle něj také na pěší návštěvníky.
"Pro ně je pohled na oryxe otevřen z vyhlídky vybudované v blízkosti vyhlídkové věže," dodal ředitel.
Již předloni bylo v zoo otevřeno euroasijské safari, kterým se loni projelo vláčkem zhruba 50 tisíc návštěvníků. Spatřit v něm lze zubry evropské, losy evropské, jeleny sika, kozorožce kavkazské, muflony, kamzíky horské či kozy bezoárové.
V příštích třech letech mají v zoo vzniknout ještě další tři části safari - Severní Ameriky, Austrálie a Arktidy. Celá trasa safari bude po dokončení měřit zhruba pět kilometrů. Celková plocha všech pěti areálů safari by měla v budoucnu zaujímat plochu 19 hektarů, tedy zhruba polovinu zoo.
Nově otevřená africká část postupně budovaného safari je v centrální části zoo u pavilónu žiraf. Přestavbou prošel přilehlý výběh pro přímorožce jihoafrické, jejichž svatokopecké stádo je největší v ČR. Změnilo se jeho oplocení, jehož součástí jsou nyní i dvě vjezdové brány, kterými bude do výběhu vjíždět vláček.
"Vláček s návštěvníky se bude od stávající trasy odklánět u výběhu nosálů, kde vjede přímo mezi oryxe a jejich výběh obkrouží po vnějším obvodu. Tím se jeho pasažérům otevře výhled i na žirafy pohybující se ve výběhu rozšířeném o travnatou část zabíhající mezi antilopy," uvedla mluvčí zoo Karla Břečková. "Tím, že se vyhlídkový vláček při budování safari postupně odklání od běžné obchůzkové trasy, zvyšuje zahrada komfort návštěvníků a nabízí i další atraktivní varianty, jak si zoo prohlédnout," poznamenal náměstek olomouckého primátora Aleš Jakubec.
Olomoucká zoo se snaží zatraktivnit svou nabídku již delší dobu. Lidé se tu mohou například procházet výběhy makaků či klokanů, předloni tu také dokončili nový výběh pro vzácné levharty mandžuské. Areál má podobu jeskyně s vyhlídkovou terasou.
"Otevřením druhé z celkem pěti plánovaných části safari udělala zoologická zahrada další důležitý krok na cestě k většímu propojení světa zvířat a lidí. Tento směr, kterým se zoo při své postupné modernizaci vydala, je na první pohled patrný a v konkurenci ostatních zoologických zahrad zcela nezbytný," zdůraznil olomoucký primátor Antonín Staněk.
Olomoucká zoo je vůbec první na Moravě, která svým návštěvníkům umožňuje safari prohlídky. Zahrada chová zhruba 350 druhů zvířat. Loni ji navštívilo zhruba 357 tisíc návštěvníků.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.