Přihlásit

Na křivoklátské myslivecké slavnosti dorazí také mistr Evropy ve vábení zvěře Jan Brtník (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Křivoklát
Den svatého Eustacha. Tak by se měl jmenovat první ročník celodenních mysliveckých slavností na hradě Křivoklátě.
Jsou naplánovány na 12. září a nás zajímalo jaký program můžeme očekávat.
Za spolupořadatele upozornil Pavel Kořán: "Jedinečným zážitkem a hudební lahůdkou bude vyslechnutí obnovené premiéry árie svatého Eustacha, kterou složil k poctě křivoklátské kapličky a tamních myslivců zakladatel moderní české myslivosti Antonín Dyk."
Poprvé se tato skladba hrála u příležitosti třístého výročí kapličky v roce 1947 za přítomnosti skladatele, pak postupně upadala v zapomenutí. "Po nalezení notového partu v historických análech je nově nastudována," upozornil Pavel Kořán. Nyní ji v úpravě předvede jeden z nejlepších souborů mysliveckých trubačů v České republice, Trubači OMS Přerov. Pro zájemce o účast na této pietní akci, která začíná v devět hodin ráno u zmíněné kapličky, bude přistaven autobus s odjezdem z Karlovy Vsi, od hotelu Roztoky, z Bud a z Amalína.
Hodinu poté bude na hradě zahájen celodenní program, kterým organizátoři chtějí představit pozitivní hodnoty současné myslivosti, vycházející ze sepětí mysliveckých tradic, umění a ochrany přírody.
Návštěvníky přivítají myslivečtí trubači fanfárami českých hudebních legend hraných z hradních hradeb.
Hradní kaplí bude znít Svatohubertská mše v provedení Trubačů OMS Přerov a mužského pěveckého sboru. "Na dolním nádvoří se paralelně představí sokolníci s létajícími dravci. A také známý vábič zvěře a ptactva Václav Svoboda, mnohonásobný mistr České republiky a mistr Evropy ve vábení jelenů Jan Brtník s kolegy reprezentující Českou republiku v této disciplíně - Tomáš Třeský a Lukáš Linhart. Chybět nebudou myslivečtí kynologové s představením různých loveckých plemen a jejich role ve výkonu myslivosti," zdůraznil Pavel Kořán. Divácky zajímavým bude i trubačský průvod současným mysliveckým honem, fanfáry uvádějící jeho jednotlivé části, včetně krátkých skladeb troubených k poctě ulovené zvěře. Představena bude také nová kniha křivoklátského autora Miroslava Pechy "Křivoklátský lesník vzpomíná", spojená s autogramiádou. Po celou dobu bude otevřena výstava obrazů akademického malíře Václava Nasvětila, expozice dřevořezeb křivoklátského řezbáře s mezinárodním renomé Petra Třísky, výstava trofejí zvěře Křivoklátských honiteb a Lánské obory bude doplněna výstavou historických uniforem myslivců a lesníků, zapůjčených k tomuto účelu společností SYLVAJAGD. "Pro děti a mládež bude v celodenním provozu laserová střelnice a interaktivní stanoviště zaměřené na lesní pedagogiku. Atraktivními odměnami pro děti šetřit nebudeme," zdůraznil Pavel Kořán. Na dolním nádvoří hradu budou k dispozici prodejní stánky se zajímavým sortimentem pro zájemce a obdivovatele umění, přírody, obrazů, knih a odborných publikací nakladatelství a vydavatelství Lesnická práce i mnoha mysliveckých potřeb. Na své si přijdou i ctitelé lahůdek a zvěřinových specialit. "Mezi hosty budou pozváni představitelé státních orgánů, organizací, podniků a dalších institucí včetně vzdělávacích v oborech lesnictví, myslivosti, ochrany přírody, památek, zastupitelé krajské i místní samosprávy a další významné osobnosti," dodal Pavel Kořán. První ročník slavností má ambici každoročního opakování, založení nové tradice navazující na historii hradu jako původně loveckého sídla a srdce dávných loveckých revírů českých knížat a králů, kolébku české myslivosti, ve které se rodila její historie a tradice přetrvávající do dnešní doby.
"To jsou hodnoty, pro které byla myslivost zařazena na seznam nemateriálního kulturního dědictví. Bohatý program na hradě Křivoklát bude oslavou nejlepších tradic lovectví a myslivosti ve všech svých podobách, představujících její vývoj na pozadí legendy sv. Eustacha, jednoho z nejstarších mysliveckých patronů," upozornil ještě Pavel Kořán.
Akci spolupořádají: Národní památkový ústav, Správa hradu Křivoklát, Lesy České republiky, s.p., Lesní správa Křivoklát a Lužná, s partnery LS Lány, p.o. Kancelář prezidenta republiky, Městys Křivoklát, Střední lesnická škola a střední odborné učiliště Písky, Školní zemědělský podnik ČZU Lány a MS Eustach Křivoklát.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.