Přihlásit

Přesnou mušku závodníků prověří střelecká Cena města (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pacov
V Pacově se opět po roce setkají střelci z nejrůznějších koutů republiky. Na tamní střelnici Propad se uskuteční jubilejní třicátý ročník střeleckých závodů O cenu města Pacova.
Zítra od 8 hodin vyznavači přesné sportovní střelby poměří své schopnosti ve střelbě na tradiční asfaltové terče.
Akce, pořádané mysliveckým sdružením Hubert Pacov, se může zúčastnit každý, kdo má oprávnění pro sportovní střelbu, majitel zbrojního průkazu nebo člověk, který s sebou bude mít doprovod se zbrojním průkazem. "Měli jsme tu například i třináctiletého chlapce, kterého při závodu kontroloval jeho otec. Je totiž důležité dávat pozor, aby mladí střelci zacházeli správně se zbraní a nikomu se tak nic nestalo," přemítal Martin Žáček z mysliveckého sdružení Hubert Pacov.
Ještě před závodem, a to dnes od 16 do 18 hodin, se uskuteční přímo na soutěžní střelnici oficiální trénink. Střelci si tak budou moci prostředí střelnice vyzkoušet a připravit se na závod co nejlépe. Pořadatelům Ceny města zatím počet závodníků znám není. "Kdo přijede, tak přijede, ale limit máme stanovený na 48 střelců plus dalších 6, když by to situace vyžadovala. Pokud by bylo závodníků víc, tak bychom tady stříleli do noci," uvedl kapacitu závodu Žáček.
Jak také dodal, závodu se účastní především sportovní střelci, myslivců bude pomálu. Na tradičních střeleckých závodech v Pacově mají jednu raritu. "Závodníci střílí na asfaltové terče - baterie, které vrhá speciální zařízení zvané vrhačka, umístěné 15 metrů pod úrovní terénu. Těchto vrhaček je v republice pouze pět," vysvětlil Žáček.
Na zařízení je nainstalováno pět trojic terčů a každá trojice je před jedním ze střeleckých stanovišť. Střelec neví, která z trojice vrhaček před ním vypustí terč, takže nemůže předpokládat dráhu jeho letu.
Na nejlepší střelce budou čekat hodnotné odměny. "Určenou cenu pro první místo nemáme, ale vítězové si budou moci vybrat z dvacet různorodých dárků, mezi kterými je i navigace, tablet a mobilní telefon. Předpokládaný konec akce je podle Žáčka v 17 hodin, záležet ale bude na počtu soutěžících.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.