Přihlásit

Vrcholí srnčí říje, řidiči, pozor! (Karlovarský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pokud řidič přece jen zvíře srazí, měl by zastavit a informovat policii, ne se snažit kus odvézt

Karlovarsko
Přelom prázdninových měsíců slibuje hustý provoz na silnicích. S tím je samozřejmě spojeno i vyšší riziko dopravních nehod. Aktuálně jej ještě znásobuje srnčí říje. Ta právě vrcholí. A rozdováděná zvířata se bezhlavě vrhají do silnic a bohužel často končí pod koly jedoucích aut.
Že je vrchol srnčí říje vykřičníkem hlavně pro řidiče, potvrzuje také jednatel společnosti Lesy Žlutice Václav Konopík. "Srnci ztrácí plachost a jsou v pohybu, proto i řidiči musí dávat pozor a doporučuji, aby sundali nohu z plynu. Zvlášť pokud míjejí neposekaná pole nebo husté lesy, kde není dobrý rozhled. Navíc dozrává pšenice, na polích jsou tedy divoká prasata, která migrují do ještě neposečených míst."
Pokud řidič přece jenom zvíře srazí, měl by zastavit a informovat policii, která kontaktuje správce, majitele nebo pronajímatele konkrétní honitby. "Rozhodně by se neměl řidič pokoušet sraženou zvěř naložit a odvézt, za to by mu totiž hrozil trest až dva roky odnětí svobody za pytláctví," řekla mluvčí policie Zuzana Týřová. Do lopatek kombajnů se divočáci ani srnčí zvěř při žních většinou nedostanou. Hlučná zemědělská technika zvěř pasoucí se na polích zvedne a vyplaší včas, takže nedochází k jejímu usmrcení, jako tomu bývá při květnových a červnových senosečích s mláďaty ležícími v trávě.
Mláďata ale nemají vyhráno ani v období říje. Srny jejich volání často ignorují, protože jejich rozmnožovací pud je silnější než ten mateřský. Takže z toho opět plyne varování pro řidiče. Pokud u krajnice zahlédnete jeden kus srnčí zvěře, počítejte s tím, že jej budou následovat i další, za srnou poběží buď zoufalé mládě, nebo její potenciální druh. U divočáků jde vždy první bachyně a následují ji selata.
"Naši kombajnisté při žních zvěř téměř nevidí, technika dělá takový hluk, že všechno vyplaší," uvedl předseda ZD Novosedly Vladimír Vrzáček. Divočáci se pohybují hlavně v noci, přesunuli se z řepky, která je už posekaná, do kukuřice, která letos ale kvůli suchu vůbec není tak narostlá, jakby měla být. "Jediné, kdy poznáme, kolik a jaká zvěř se nám v polích pohybuje, je při sčítání škod, které způsobila. Na Žluticku je srnčí zvěř přemnožená. Jednáme o opatřeních s mysliveckými sdruženími," dodal Vrzáček.
Prvních šest měsíců letošního roku přineslo do policejních statistik srážek vozidel se zvěří číslo 184, nejčastěji se jednalo o srnčí zvěř. Je to o 98 dopravních nehod více, než bylo ve stejném období v roce 2014. Celkové hmotné škody při oněch necelých dvou stovkách nehod přesáhly 5 500 000 korun. "Pokud 184 srážek se zvěří rozdělím do okresů, tak za Cheb to bylo 38, za Karlovy Vary 94 a za Sokolov 54 v letošním prvním pololetí," zhodnotila statistiku nehodovosti policejní mluvčí Týřová.
Ke srážkám se zvěří dochází na všech komunikacích,kde je v blízkosti les a není od komunikace oddělen ochrannou zábranou. "Častým úsekem těchto dopravních nehod je silnice první třídy číslo 6, u Andělské Hory, poté u odbočky na Žlutice anebo na silnici číslo 13 za obcí Bor," doplnila Týřová.
Dalším důvodem, proč se zvěř v letních měsících pohybuje více i během dne, je větší ruch v lesích, ty jsou plné houbařů, borůvkářů, cyklistů a také motorkářů a lidí na čtyřkolkách nebo koních.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.