Přihlásit

V Boleslavi se přemnožili králíci, chytají je fretky (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přemnožení divokých králíků řeší město Mladá Boleslav. Malé hlodavce je možné vidět uprostřed kruhových objezdů, u koupaliště, na hřbitovech nebo na travnatých prostranstvích a křovích mezi paneláky, ale také v areálu mladoboleslavské automobilky. Chráněný živočich využíval nejprve hlavně teritorium ceněné stepní lokality na okraji města zvané Radouč. Teď už se ale neohroženě pouští i do dalších částí a ulic.
"Máme s tím problém, protože králíci vnikají třeba na hřbitovy, kde hodně norují, pasou se na hrobech a lidem to pochopitelně vadí," uvedl náměstek mladoboleslavského primátora Michal Kopal. "Také jsme kvůli nim museli zavřít koupaliště na severním sídlišti, protože tam udělali spousty nor, jsou tam jejich exkrementy a hygienici nařídili uzavřít koupaliště," dodal náměstek.
Radnice nemůže králíky hubit například jedem jako jiné hlodavce. Zkusila nasadit sokolníky, ale ti nebyli příliš úspěšní, protože přece jen u králíků zafungovaly pudy a zvířata se před dravcem dokázala schovat.
"Několik zvířat se podařilo odchytit a převáželi jsme je za město do honiteb, ale to se nelíbilo ochráncům zvířat, protože králíci nejsou na divočejší přírodu zvyklí," vysvětloval Kopal. Ukázalo se, že nejúčinnější zbraní na přemnožené králíky by mohly být fretky.
"Pozvali jsme jejich chovatele, který dokázal s fretkami za odpoledne na hřbitově pochytat dvanáct králíků," doplnil náměstek. Tyto lovy město s chovateli fretek opakuje i v těchto dnech. Zatím se ze stovek malých králíků podařilo pochytat desítky kusů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.