Přihlásit

Na jezero se vracejí ptáci (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dobříň
U vodních ploch v Dobříni, které vznikly po těžbě štěrkopísku, vyhledávají oddych převážně obyvatelé Roudnice nad Labem. Koupání je v prostoru, který je stále hlášen jako dobývací, zakázáno. Není však v silách těžební společnosti, aby zákaz uplatnila. Po vytěžení bude oblast nejspíš využívána k rekreaci a rybolovu, ale snahou těžařů ve spolupráci s ochránci přírody je ještě předtím přilákat ptactvo, aby lokalita žila nejen vegetací, ale i faunou. Prvním přínosem bylo umístění první čtyř betonových ostrůvků na hladinu jezera. Ornitologové očekávali, že se na nich uhnízdí vzácný druh rybáka obecného. Šestiboké hranoly z vláknobetonu vysypané štěrkem jim měly vytvořit ideální podmínky pro hnízdění.
Podle aktuálních informací je v ČR asi 600 párů rybáků, z toho šedesát jich už hnízdí na dříve vybudovaných betonových ostrovech "Rybáci přilétají do Čech z jižních krajů v průběhu dubna a května a zdržují se, dokud nevyvedou mladé. První snůšky mohou přijít na začátku května, zhruba po třech týdnech se ptáčata vyklubou a za další tři až čtyři týdny vyrostou díky potravě bohaté na drobné rybky a větší vodní hmyz. Na ostrůvcích mohou být vedle sebe i tři nebo čtyři páry rybáků, každý z nich mívá v průměru tři vejce. Jakmile rybáci vyvedou mláďata, což bývá v červenci, opustí hnízdiště a pomalu se přesunují na jih," tvrdí Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické.
Jak tomu skutečně letos bylo, se v příštích dnech zeptáme roudnického ornitologa Stanislava Chvapila.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.