Sázka na zvěřinu v restauraci Penzion Kokořín (Ekonom)
- Kategorie: Zpravy z oboru myslivost
Boduje srnčí carpaccio, mufloní hřbet i řízky z kančího masa.
Penzion Kokořín patří k nejlepším venkovským restauracím v republice. Šéfkuchař sází hlavně na ryby z nedalekého rybníku Štampach a na prvotřídní zvěřinu z křivoklátských lesů, navíc se nebojí využít relativně neznámé maso, třeba mufloní.
V Penzionu Kokořín je těžké něco doporučovat, neboť ta nejlepší jídla zde objevíte víceméně náhodně, když se majiteli podaří sehnat nějakou výjimečnou surovinu. Penzion má svého rybáře a několikrát za sezonu získá sumce ze slepých ramen Labe, ze kterého se smaží velmi chutné řízky.
Další rybí pochoutkou, která byla zařazena na lístek před několika týdny, jsou marinovaná jatýrka z duhových pstruhů, která mají mimořádně delikátní chuť. Šéfkuchař je servíruje s jablečnozázvorovým čatní a mírně pikantní indickou omáčkou, čímž celý pokrm získává lehce orientální nádech. Vynikající jsou také nakládané filety z kokořínských pstruhů, příjemně svěží, nakyslé a šťavnaté, stejně jako jemná zaječí srdíčka připravená na hořčici a bílém víně.
Číslo jedna mezi předkrmy představuje ovšem srnčí carpaccio servírované s mladými cibulkami. Výrazná a současně lahodná chuť zvěřiny jen lehce osmažené z vnější strany, ale uvnitř téměř syrové nabízí skvělý zážitek. Z hlavních jídel patří mezi osvědčené a úspěšné stálice řízek z divočáka smažený v ořechové strouhance a podávaný s tuhaňskými brambory a okurkovým salátem.
A nakonec nám zbývá zmíněný muflon, v první řadě vyhlášený mufloní hřbet s pečenou mladou červenou řepou. Nebo mufloní biryani s šafránovou rýží, které ocení milovníci orientální kuchyně.
DOPORUČENÍ
Za vyzkoušení stojí vína ze školního statku Mělník, především vynikající Ryzlink rýnský a medailemi oceněné Svatovavřinecké ročníku 2009.
PENZION KOKOŘÍN
Kokořín 12 www.penzionkokorin.cz
Na webu Ekonom.cz a ve vydání pro iPad najdete rozšířenou verzi článku, anketu se šéfkuchařem a video z kuchyně.