Přihlásit

Rodinné sídlo pro příští generace (Ekonom)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jiří Lobkowicz zdědil mělnický zámek po předcích. V jeho blízkosti chystá obří investiční projekt.

Šlechtic a finančník Jiří Lobkowicz vlastní hned tři zámky. V Mělníku i s rodinou žije, zámek v nedalekém Hoříně chce přestavět na luxusní hotel a jihočeské Bratronice bude využívat jako letní sídlo. "Budeme tam mít úplné soukromí," podotýká Jiří Lobkowicz. To jediné mu na zámku v Mělníku trochu chybí. Dominantu města, která je vidět z dalekého okolí, navštíví ročně desetitisíce turistů.
"Skoro celý zámek je otevřený veřejnosti," upozorňuje Lobkowicz. Návštěvníci se nedostanou pouze do prvního patra, kde šlechtic s rodinou bydlí. "Máme k dispozici asi 700 metrů čtverečních," říká. Jelikož jde o renesanční zámek, místnosti jsou obrovské, ale není jich moc. "Nám to však rozhodně stačí," podotýká majitel. Oceňuje, že má díky bydlení na zámku dobrý přehled o dění na nádvoří, jen mu trochu vadí, že si ho někteří turisté i s jeho malými dětmi fotí. "Když se ale večer brány zavřou, cítím se na zámku opravdu bezpečně," podotýká.
Variantu, že by mělnický zámek zůstal pro veřejnost uzavřený, vůbec nezvažoval.
"Muzeum tady funguje už více než 250 let. Naše rodina žila od roku 1753 na zámku v Hoříně," vysvětluje Jiří Lobkowicz. Rokoková památka stojí na druhém břehu Labe, vzdušnou čarou jen něco málo přes kilometr od mělnického zámku. Jenže po znárodnění byla v hořínském zámku zemědělská škola a její provoz ho dost poničil. "Když nám majetek vrátili, pustili jsme se do oprav zámku v Mělníku, Hořín na obnovu zatím čeká," podotýká Jiří Lobkowicz.
Nejzásadnější práce proběhly v Mělníku už v letech 1992 a 1993, pak následovaly menší opravy uvnitř a renovace fasád. "Ale v podstatě každých pět nebo šest let musíte do zámku výrazněji investovat," říká Lobkowicz. Letos tak otevřeli nový sklep, kde jsou vína z celých Čech, tedy třeba z Roudnice nebo z Mostu. Nedávno začali provozovat obchod a také cukrárnu. "Já jsem tady v přízemí původně chtěl mít archiv, cukrárnu prosadila moje žena, ale zpětně musím uznat, že to bylo dobré rozhodnutí. Můžete si na nádvoří dát kávu ve velmi příjemném prostředí," podotýká Lobkowicz a ukazuje prostor kavárny s dobovým nábytkem. Konkurence mezi zámky v Česku je podle něj obrovská, takže je potřeba služby neustále vylepšovat.

Přestavba za půl miliardy
Jiří Lobkowicz nechce prozradit, kolik do zámku v Mělníku celkově investoval. V případě menšího Hořína však bude podle svých slov na přestavbu potřebovat 400 až 500 milionů. Ale nepůjde jen o opravu. "Rád bych v Hoříně vytvořil pětihvězdičkový hotel se 75 pokoji, kde nebudou chybět wellness služby, poblíž vyroste golfové hřiště," popisuje kníže Lobkowicz. Podobné ubytovací zařízení na úrovni podle něj v regionu chybí. "Projekt už mám připravený. Pokud se vše podaří dokončit za pět let, budu spokojený," podotýká.
Přestavba zámku Hořín na hotel má být navíc součástí rozsáhlého rezidenčního projektu. "Máme připraveno asi 20 hektarů pozemků, na kterých se může stavět," říká Lobkowicz. Měly by na nich vyrůst rezidenční domy, které se ovšem mají zásadně lišit od běžné "kobercové" zástavby za městy. "Chceme, aby se tam lidé cítili jako na dovolené. Domům nesmí chybět větší zahrady a v dosahu budou další služby," popisuje Lobkowicz.
Večer si tak člověk zajde na golf, zajezdí na koni, zaplave v bazénu. Zároveň se však po dálnici dostane zhruba za 35 minut autem do Prahy. "Společnost sice stárne, ale i ve vyšším věku jsou lidé aktivní. Mně je třeba skoro 60. Lidé v mém věku mají před sebou 20 let života," říká. To by měl reflektovat i chystaný projekt. "Nebude tam chybět rehabilitační centrum. Člověk by si měl v novém bydlení odpočinout fyzicky i duševně. Najít rovnováhu," popisuje Jiří Lobkowicz.
Výstavba může začít nejdříve za 12 měsíců. "Ale nijak nespěchám. Realitní trh se sice už oživuje, ale zatím spíše v Praze.
Každopádně projekt můžeme realizovat po částech," říká Lobkowicz, který nyní čeká na vhodného investora. Lobkowicz však rozhodně nehodlá nic lámat přes koleno. "Až budou mé děti jednou sedět na terase mělnického zámku a rozhlížet se, nesmí se stydět za to, co jejich otec vytvořil," zdůrazňuje.
Právě výhled z terasy na soutok Labe s Vltavou je jedním z oblíbených míst Jiřího Lobkowicze na zámku. Rád tráví čas i v kapli svaté Ludmily. Oceňuje, že je na zámku cítit historie, v Mělníku ostatně žily manželky významných českých panovníků. "I vinné sklepy mají tisíciletou tradici," podotýká Lobkowicz, který se výrobě vína věnuje už 25 let. "Máme tady 2000 metrů čtverečních sklepů a rozšiřujeme i plochu vinic," popisuje.
Zámek i vinice, obojí ve vlastnictví Lobkowiczů, jsou neodmyslitelně spjaty s městem Mělník. "Máme dobré vztahy," říká Jiří Lobkowicz. Byť se kvůli úzkému propojení někdy dostávají na tenký led. "Město se v podstatě nemůže prezentovat bez zámku a bez vína," podotýká Lobkowicz. Občas tak zaznívá, že propagace Mělníku je výhodná pro šlechtický rod. "Ale já jsem zámek opravil a vinice udržuji," podotýká Lobkowicz.
U širší veřejnosti je jméno Lobkowicz spojeno spíše s výrobou piva, ta už ovšem s tradičním šlechtickým rodem nemá nic společného. Lobkowiczové vlastnili pivovar Vysoký Chlumec do roku 2005. Pak ho od nich koupila společnost K Brewery. V roce 2013 se celá skupina přejmenovala na Pivovary Lobkowicz.

Sázka na bílé jeleny
Kromě zámku v Mělníku a Hoříně, které rodina dostala zpět v restituci, si Jiří Lobkowicz nedávno koupil ještě zámek v Bratronicích u Blatné. "Měli jsme na jihu Čech vždy panství a oboru," vysvětluje kníže, proč zvolil právě tenhle region. Chce tam s dětmi trávit víkendy a dovolené.
Před časem navíc pro skupinu investorů pořídil zámek v Žehušicích, ke kterému patří obora s bílými jeleny. "Vše včetně přilehlých budov se kompletně rekonstruovalo, máme téměř hotovo," popisuje Lobkowicz. Vzniklo tak exkluzivní sídlo, které si budou moct zájemci celé pronajmout. "Můžete tam jezdit na koni či v kočáře, střílet bažanty nebo pozorovat bílé jeleny," popisuje Lobkowicz. Poptávka po podobných uzavřených areálech, které si movitý zájemce pronajme jako celek, podle něj poroste.
Jiří Lobkowicz je přesvědčen, že v případě Žehušic se vložená investice, jejíž výši nechce konkretizovat, vrátí.
V Mělníku to však neočekává. "Zámek si vydělá na svůj provoz, ale velkou část investic nedostanu zpět," podotýká. To však nepovažuje za nejpodstatnější.
Když Jiřímu Lobkowiczovi otec předával rodinný majetek, řekl mu: "Není tvůj, jsi jen jeho správce pro příští generaci." Tím se podle Lobkowicze šlechtici liší od dalších majitelů nemovitostí.
"O majetek pečujeme, rozvíjíme ho, abychom ho mohli předat dál," podotýká.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.