Přihlásit

Srnčí carpaccio a mufloní hřbet. V restauraci Penzion Kokořín vsadili na zvěřinu (Ekonom.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přestože má rodinná restaurace nad hradem Kokořín otevřeno pouze o víkendu, od pátku do neděle sem míří desítky lidí, kteří si zamilovali zdejší podobu moderní české kuchyně. Vaří se tu z místních surovin, hlavně z ryb a zvěřiny. A vaří se tu mimořádně.
 
 
Z nabídky
Marinovaná jatýrka z duhových pstruhů podávaná s jablečno-zázvorovým čatní a jemnou kari madras omáčkou 159 korun
Carpaccio ze srnčího hřbetu s grilovanými vlašskými ořechy, listovým salátem a malinovým octem 199 korun

Tip:
Šéfkuchař si vyhraje také s chuťově pestrými dezerty. Vanilkovou zmrzlinu doplňuje drcenými pistáciovými oříšky a horkou čokoládou, banán kombinuje s mascarpone a kokosem.
Penzion Kokořín patří k nejlepším venkovským restauracím v republice. Šéfkuchař vaří nejen ze sezonních surovin, ale především z místních produktů, které získává z okolních farem. Sází hlavně na ryby z nedalekého rybníku Štampach a na prvotřídní zvěřinu z křivoklátských lesů, navíc se nebojí využít relativně neznámé maso, třeba mufloní.
I když se hosté mohou obávat jeho výrazné vůně, nakonec jsou všichni překvapeni jeho znamenitou chutí. V nabídce je ovšem také daněk, srnec či divočák. A spousta sladkovodních ryb.

Rybí pochoutky
V Penzionu Kokořín je těžké něco doporučovat, neboť ta nejlepší jídla zde objevíte víceméně náhodně, když se majiteli podaří sehnat některou z výjimečných surovin. Penzion Kokořín má třeba svého rybáře a několikrát za sezonu získá sumce ze slepých ramen Labe, ze kterého se smaží velmi chutné řízky. Ale kdy a jestli vůbec rybář sumce chytí, nelze dopředu garantovat.
Další rybí pochoutkou, která byla zařazena na lístek před několika týdny, a je tudíž v současné nabídce, jsou marinovaná jatýrka z duhových pstruhů, která mají neuvěřitelně jemnou a delikátní chuť. Šéfkuchař je servíruje s jablečno-zázvorovým čatní a jemnou indickou omáčkou, čímž celý pokrm získává lehce orientální nádech. Vynikající jsou také nakládané filety z kokořínských pstruhů, příjemně svěží, nakyslé a šťavnaté, stejně jako jemná zaječí srdíčka připravená na hořčici a bílém víně.

Fantastická zvěřina
Jedničkou mezi předkrmy je ovšem srnčí carpaccio, servírované s mladými cibulkami. Výrazná a současně lahodná chuť zvěřiny, jen lehce osmažené z vnější strany, ale uvnitř téměř syrové, představuje fantastický kulinární zážitek. Z hlavních jídel patří mezi osvědčené a úspěšné stálice řízek z divočáka smažený v ořechové strouhance, podávaný s tuhaňskými brambory a okurkovým salátem.
A nakonec nám zbývá již zmíněný muflon, zejména pak vyhlášený mufloní hřbet s pečenou mladou červenou řepou, která představuje skvělý doprovod výrazného, ale současně šťavnatého masa. Milovníci orientálních chutí mohou ochutnat biryani z muflona se šafránovou rýží. Naopak konzervativní hosté, kteří dávají přednost klasické české kuchyni, ocení pomalu pečenou kachnu s kedlubnovým zelím a bramborovými knedlíky na cibulce.

Skvělá německá vína
Za vyzkoušení stojí okouzlující vína ze školního statku Mělník, především vynikající Ryzlink rýnský či medailemi oceněné Svatovavřinecké ročníku 2009, které pochází z viniční trati s názvem Čarodějnice. Dělá se ve dvou řadách, jako základní Vavřinec a pak v řadě Chateau Neuberk, kdy stejné víno zrálo nějaký čas v sudech. A protože majitel restaurace působí také jako obchodník s vínem zaměřený především na Rakousko a Německo, na vinné kartě najdete špičková vína z těchto zemí.
Prvním z tipů jsou vína od Markuse Schneidera z Falce, který vyrábí jedny z nejlepších německých červených vín. Vyzkoušejte třeba cuvée "Black Print" z odrůd Sv. Vavřince, Merlotu a Cabernetu, které má výrazně ovocnou chuť a patří ke klenotům nabídky. Dalším vynikajícím vinařem je Philipp Kettern, o němž se mluví jako o jednom z největších talentů mezi mladými německými vinaři. Jeho vinařství je na Mosele, takže připravuje především ryzlinky, které nechává zrát na kvasnicích, díky čemuž mají plnou a výraznou chuť.
Za ochutnání stojí také hruškovice Schieferberg, připravovaná na planinách nad moselskými vinicemi, která je stařená v sudech po víně a díky macerování křížal má lehce nasládlou chuť.

Rozhovor se šéfkuchařem: Martin Balcar
Z jakých surovin rád vaříte?
V poslední době hodně pracujeme se zvěřinou a to mě baví. Nabízí totiž spoustu zajímavých jídel, děláme třeba daňčí či srnčí carpaccio, pracujeme s mufloním masem, které je velmi chutné.

Jaká chuťová kombinace vás v poslední době překvapila a potěšila?
Šafránová hruška s bylinkami, jako jsou levandule či máta, to je nádherně pestrá kolekce chutí. Nebo pečená broskev na marcipánu se sekanou mátou a šťávou z čerstvých malin. Opět fantastická chuťová kompozice.

Do jaké restaurace rád chodíte a co si tam dáváte?
Rád jezdím do Chorvatska, kde si v rybářských restauracích na pobřeží či na ostrovech dávám čerstvé ryby, které jsou jen jednoduše opečené na olivovém oleji.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.