Přihlásit

Pokračují otravy a úhyny vodních ptáků a ryb. Čerstvě u Rožďalovic (Nymburský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nymbursko
O otravě botulotoxinem, která se týká především vodních ptáků a ryb, jsme už informovali.
Ekologové ze Záchranné stanice pro zraněné živočichy v Pátku vyjíždí k vodním plochám, kde však už často otráveným zvířatům není pomoci. Čerstvě hynou kachny na rybníku Holský u Rožďalovic. "Už dříve jsme zaznamenali otravu botulotoxinem na Labi v Nymburce, na Jezeře v Poděbradech. V těchto případech byly otráveny labutě a kachny. Některé se zachránit nepodařilo, jiné zachraňujeme u nás ve stanici," říká vedoucí stanice Luboš Vaněk.
Silný úbytek vody a teplé počasí ke zlepšení situace vůbec nepřispívají. "Za letošní sezonu se počet uhynulých jedinců v našem okolí již počítá na stovky. Otrava je způsobena neurotoxickým jedem botulotoxinem, který produkuje bakterie Clostridium botulinum. Za vhodných teplých podmínek je produkce toxinu enormní a ptáci a ryby rychle hynou. Příznaky otravy se projeví malátností, paralýzou končetin a křídel, stáčením hlavy směrem dozadu, při dotyku postiženým ptákům vypadává peří. Pokud se daný jedinec rychle dostane z otráveného prostředí, je možné ho zachránit. Nutná je ale rychlá odborná pomoc a náročná péče," vysvětluje Vaněk.
Dá se říci, že čím méně je vody, tím pravděpodobnější je výskyt nebezpečné bakterie. Na snímku rybník u Jičíněvsi, kde před pár dny uhynuly 4 labutě a 20 kachen. Tři kachny léčí v pátecké stanici.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.