Přihlásit

Vodohospodáři věnovali lesní zvěři napajedla (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mělnicko
Zvěř z volné přírody v lesích v Řepínském dolu a pod Jenichovem chodí pít v horkých a suchých letních dnech k novým napajedlům. Věnovala jim je společnost Středočeské vodárny. A další bude v nejbližších dnech pod Zahájskem.
Podle vedoucí střediska Dálkovod Mělnická Vrutice Václava Jáska jde o udržení ekosystému v krajině v suchých časech, kdy lesní zvěř nemá možnost napít se v přirozeném prostředí.
"Po dohodě se společnostmi, které hospodaří na území Řepínského dolu, jsme vybrali vhodné místo v prameništi a vytvořili napajedlo. Spočívala to v terénních úpravách, dodávce potrubí a automatickém doplňování napajedla pitnou vodou," vysvětlil Václav Jásek.
Vodohospodáři přitom spolupracují s myslivci. "Další napajedlo jsme vybudovali ve spolupráci s Honebním společenstvem Střemy v západní části prameniště pod Jenichovem. Poslední napajedlo pro zvěř jsme chtěli v září umístit do východní části prameniště, pod Zahájskem, ve spolupráci s Honebním společenstvem Vysoká Libeň. Protože však dále pokračují tropické teploty, napajedlo zvěř může využívat už na konci tohoto týdne," doplnil Václav Jásek.
Společnost Středočeské vodárny podporují ekosystém i dalšími kroky, nechávají například na vhodných objektech ve svém majetku instalovat umělé dutiny pro ptáky a hmyz.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.