Přihlásit

Koroptev jako vyhynulý pták? Neziskovka bojuje za její udržení (Hranický týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přerovsko
Sérii debat o ekologickém stavu zemědělské krajiny pořádá v těchto dnech nezisková organizace Naše společná krajina. Od 10. až do 17. srpna debatuje s obyvateli jednotlivých obcí na Přerovsku o okolní krajině a navrhuje jim opatření pro podporu rozmanitosti zvířat v krajině. Debaty jsou součástí projektu Zvýšení biologické diverzity zemědělské krajiny ve vybraných lokalitách Přerovska. Je to první osobní kontakt s lokálními obyvateli.
Za projekt zodpovídá Václav Závěšický, který se mu věnuje od podzimu loňského roku. "Začali jsme se sbíráním dat o zemědělské krajině na Přerovsku. Po třech výběrových kolech jsme určili celkem šest lokalit nejvhodnějších pro taková opatření, která by zachránila původní živočichy zemědělské krajiny," objasnil Závěšický. Mezi tyto lokality patří Skalička, Radotín, Černotín, Osek, Nelešovice a Beňov.
Projekt si klade za cíl zachránit především tři druhy: koroptev polní, zajíce polního a bažanta obecného. Zároveň se zasazuje o zvýšení populace polních ptáků, změny by měly dopad i na celospolečenské funkce jako je zadržování vody nebo vyšší produkce kyslíku.
Mezi krajinné prvky, které organizace často navrhuje, je biopás. "Zajistil by zvířatům přátelské prostředí, pole by se v jeho blízkosti chemicky neošetřovala. Pro záchranu ptáků máme v plánu vysazovat trnité keře, jako jsou hloh nebo šípek," vysvětlil Závěšický. Právě tato opatření chce konzultovat s obyvateli, zjistit jejich názor a zeptat se na osobní doporučení, jak by chtěli krajinu upravit. Bez podpory místních se totiž projekt neuskuteční, obce musí pro krajinné prvky poskytnout půdu i část financí.
Organizace Naše společná krajina se věnovala opatřením dočasného charakteru v zemědělství a myslivectví. Kromě toho se na projektu podílela i Mendelova univerzita, která navrhla dlouhodobé sadové úpravy. Veškeré plány budou hotové do konce roku. Pokud komunikace s místními dopadne dobře, mohly by jednotlivé obce začít s podáváním žádostí o dotování projektu již od příštího roku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.