Přihlásit

Na špačky vezmou myslivci pušky (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Slovácko
Ve vinicích pomalu dozrává úroda, vinaři si vypěstované hrozny chrání před černošedými hejny špačků. Kromě plynových děl a plašičů jim při tom letos pomohou i myslivci. "Letos je špačků strašně moc. Člověk má rád přírodu, ale když kolem vinohradu chodí celý rok, tak nechce, aby jeho snaha přišla nazmar. Nic jiného navíc na špačky nepomáhá," vysvětlil mutěnický myslivec Michal Štěpánek.
Každý pěstitel volí jiné metody ochrany. "Používáme plynová děla. V intervalech vydávají ránu, která ptáky vyplaší. Používají se taky například nahrávky zvuků dravých ptáků," řekl Petr Svoboda ze žarošického vinařství.
To v blatnickém Blatelu zatím se špačky problémy nemají, ale kloní se spíše ke střelbě. "Je sice dražší, ale na ostatní metody si špačci snadno zvykají," vysvětlil vedoucí provozu vinic Jan Grabec.
Odstřel špačků povolilo v roce 2006 vyhláškou ministerstvo životního prostředí. Do hejn mohou střílet pouze myslivci nebo ti, kteří jsou oprávnění lovit zvěř. Musí ovšem dopředu požádat o povolení místní spolek, v jehož revíru se vinice nachází. Poté se nahlásí na příslušném odboru životního prostředí. Důležité je, že hejno musí mít alespoň tisíc kusů. "Myslivci už to poznají mnohdy od oka, protože se to učí zpětně podle fotografií," dodala Helena Havránková z kyjovského odboru životního prostředí a územního plánování.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.