Přihlásit

Na hradě Křivoklátě vás čeká provedení mysliveckým honem (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Křivoklát
Den svatého Eustacha na Křivoklátsku se blíží, a proto vám k němu dnes přinášíme další, upřesňující informace.
Za přípravný výbor uvedl Pavel Kořan: "Návštěvníky přivítají dvanáctého září, patnáct minut po desáté hodině ranní, myslivečtí trubači fanfárami českých hudebních legend hraných z hradních hradeb. V hradní kapli poté zazní Svatohubertská mše."
Nadolním nádvoří hradu se paralelně představí nejen sokolníci s létajícími dravci, ale například i mnohonásobný mistr České republiky a mistr Evropy ve vábení jelenů Jan Brtník reprezentující Českou republiku v této disciplíně. Představí se celostátní Klub svatého Eustacha, který předvede historická plemena loveckých psů, chybět nebudou myslivečtí kynologové Křivoklátska s loveckými psy myslivecké praxe současnosti.
"Divácky zajímavým bude i trubačský průvod současným mysliveckým honem, fanfáry uvádějící jeho jednotlivé části, včetně krátkých skladeb troubených k poctě ulovené zvěře," upozornil Pavel Kořan. Představena bude nová kniha křivoklátského autora Miroslava Pechy "Křivoklátský lesník vzpomíná", spojená s autogramiádou.
Po celou dobu bude otevřena výstava obrazů akademického malíře Václava Nasvětila, expozice dřevořezeb křivoklátského řezbáře s mezinárodním renomé Petra Třísky, výstava význačných trofejí zvěře křivoklátských honiteb a Lánské obory bude doplněna výstavou historických uniforem myslivců a lesníků, zapůjčených k tomuto účelu společností Silvajagd. "Pro děti a mládež bude v celodenním provozu laserová střelnice a interaktivní stanoviště zaměřené na lesní pedagogiku. Děti čekají atraktivní odměny," uvedl Pavel Kořan.
Na dolním nádvoří hradu budou k dispozici prodejní stánky se zajímavým sortimentem pro zájemce a obdivovatele umění, přírody, obrazů, knih a odborných publikací nakladatelství a vydavatelství Lesnická práce i mnoha mysliveckých potřeb. Na své si přijdou i ctitelé lahůdek a zvěřinových specialit. "Jako hosté budou pozváni představitelé státních orgánů, organizací, podniků a dalších institucí včetně vzdělávacích v oborech lesnictví, myslivosti, ochrany přírody, památek, zastupitelé krajské i místní samosprávy a další významné osobnosti," doplnil ještě Pavel Kořan.

***
Odjezdy autobusu
Karlova Ves v 8:15 hodin, Roztoky u mostu 8:30 hodin, Křivoklát parkoviště pod hradem 8:35 hodin Křivoklát u rybníka 8:40 hodin. Po skončení akce návrat autobusu po stejné trase.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.