Přihlásit

Divočáci myslivce převezli (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hon bez výřadu předvedli v neděli odpoledne myslivci z Malých Svatoňovic na Trutnovsku. Pokus snížit přemnoženou černou zvěř skončil bez jediného střeleného kusu.
Kňouři a bachyně zůstali myslivcům ve zhruba čtyřhektarovém lánu vzrostlé kukuřice dokonale skryti. "Divoká prasata není vůbec lehké ulovit. Nebezpečí čelí způsobem, že lehnou, a pokud jim doslova nešlápnete na hřbet, tak se nehnou. Prase je navíc schopné se nepozorovaně přesunout za vaše záda, aniž to v kukuřici postřehnete," zdůvodnil neúspěch dlouholetý člen malosvatoňovického mysliveckého sdružení Jiří Matyska.
Rojnice patnácti lovců se smečkou loveckých psů postupovala v tropickém vedru z jednoho konce pole na druhý. Pohyb naháněčů demonstrovala rozvlněná kukuřice. Lov provázely výbuchy petard a psí štěkot. Prasata ale zůstala v klidu. Myslivci připravení na kraji pole na vyplašená prasata s kulovnicemi nevystřelili jedinou ránu.
Počet divočáků ukrytých mezi kukuřičnými klasy přitom zkušení lovci odhadovali na 20 kusů.
"Včera tady byla viděna bachyně se selaty. Tu sice odstřelit nelze, ale měla by tady být i další prasata," předjímal jeden z myslivců. Lovu nepomohl k úspěchu ani jemný čich psů. "Pachová stopa v poli je natolik různorodá, že psi ztráceli čichovou orientaci. Pach prasete zůstává v místech, kde zrovna ulehne, a podobných zápelechů je po celém poli habaděj," vysvětlil Matyska. Myslivcům se podařilo vyhnat z pole pouze několik srnek a jednu lišku. Škodná kulovnicím lovců shodou náhod unikla.
"Lišky lze střílet celoročně. Prasata kvůli současnému nadměrnému přemnožení také. Bohužel s prasaty to dnes nedopadlo, což zase není nic tak neobvyklého. Nepomohla příprava v podobě návnad jablek rozmístěných okolo pole," popsal Matyska. "Tak snad příště," ukončil neúspěšný lov jeden z myslivců.
Počet divokých prasat v oblasti Malosvatoňovicka odhadují myslivci na několik set kusů. Redukovat počty divočáků, páchajících nemalé škody na suchem ohrožené úrodě, se však příliš nedaří.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.