Přihlásit

První obrázky jsem namalovala do svého loveckého salonu (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prostřední Bečva
Pod tužkou Hany Křenkové ožívají na papíře laně, srnci, jeleni či lišky. Talentovaná šestapadesátiletá kreslířka z Prostřední Bečvy dokáže lesní zvěř zachytit naprosto věrohodně. Od živé prakticky k nerozeznání.
Proč maluje právě lesní zvěř, není třeba složitě vysvětlovat. Hana Křenková je myslivec. Stejně jako její otec či sestra. Lásku k přírodě má tedy v rodině. I když myslivost samotná, jak sama říká, ji chytila až později.
Malovat začínala olejovými barvami, které dostala v patnácti letech na Vánoce. "Neměla jsem to štěstí dostat se na uměleckou průmyslovku do Uherského Hradiště. Tak jsem bojo­ vala sama. Oporu jsem měla v kmotříčkovi z Vítkova," vzpomíná. Byl to podle ní starší pán, který maloval kostely.
V zimě, když tato práce nebyla, bavil se doma malováním obrazů olejem. "Strávila jsem u něj vánoční prázdniny. Zkoušeli jsme malovat spolu a šlo nám to. Domů jsem si dovezla spoustu námětů," vypráví kreslířka.
Doma nejprve malovala olejem krajinky, zátiší nebo květinové vazby. Poté, co se dala na myslivost, zaměřila se spíše na zvěř. "Když jsem si vybavovala svůj lovecký salon, říkala jsem si, že by se tam nějaký obrázek hodil. A že bych si jej mohla zkusit namalovat sama," vysvětluje.

Kamarádi chtěli namalovat kalendář
Práce s olejovými barvami už ale pro ni, coby zaměstnanou ženu, byla příliš zdlouhavá.
Proto začala kreslit tužkou.
"Když jsem měla asi patnáct kreseb, přesvědčili mě kamarádi, abych z nich udělala myslivecký kalendář. Bylo jich jen pár pro známé či příbuzné a kamarády z cechu svatého Huberta," vyjmenovává Křenková.
To se psal rok 2004. Za další rok se stejný požadavek opakoval a za rok zase. Na příští rok už tak Hana Křenková letos připravila v pořadí dvanáctý myslivecký kalendář se svými kresbami. Kromě toho kreslí tužkou především samostatné obrazy především lesní zvěře, také krásně zdobené pasovací listy pro myslivce, pexesa pro děti či dokonce vinné etikety. Kresbami přispívá do časopisu Myslivost a ilustrovala také čtyři knihy.
Předlohou pro tvorbu jsou Haně Křenkové vedle vlastního pozorování zvěře především fotografie od kamarádů a snímky z časopisů či z obrazových knih po tatínkovi. Hana Křenková je také předsedkyní Klubu autorů, který působí při Českomoravské myslivecké jednotě. Sdružuje téměř pět desítek lidí, kteří tvoří na téma myslivost.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.