Přihlásit

Myslivci si nechali vysvětit svého patrona (Táborký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šebířov
Za vesnicí a za polem, těsně na kraji lesa, daleko od silnice, kde se mezi místními říká Na Bohdánčí, se v sobotu naskytla neobvyklá scéna: improvizovaný oltář a na něm misál i zlatý pohár. Proti lavice k sezení. Chrám s nebeskou klenbou.
Nejen tuto scénu, ale i celé další dějství měli na svědomí myslivci ze zdejšího spolku Vrch. Potřebovali vysvětit nový pomníček s obrazem patrona svatého Huberta.
Ve jménu Otce, i Syna i Ducha svatého... během bohoslužby mladovožický farář Jaroslav Karas poděkoval, že tu na kraji lesa mohou mít obraz svatého Huberta, jenž myslivce chrání, ale obětoval ji i zemřelým myslivcům. Jejich nástupci si přejí, aby se podobná slavnost pod širým nebem stala novou tradicí.
Sobotní premiéry se zúčastnili myslivci z pořádajícího spolku Vrch, přijeli kolegové z Vilice, Kamberku nebo Bzové a dalších obcí kolem Šebířova. Vnastoupené řadě a zelených kamizolách sledovali obřad, jenž fanfárami prokládalo dechové kvinteto.

Brána do lesa
Patron myslivců nyní stráží bránu do jejich honitby. Jak říkají členové spolku, hodně se o to zasloužil Lukáš Ostřihanský, který je členem Vrchu, ale trvale žije v Praze.
"Celé to vzniklo víceméně náhodou, protože můj kolega myslivec měl tento obraz doma. Přemýšleli jsme, co s ním udělat a vznikl tento nápad. A zároveň jsme tím mohli prezentovat myšlenku myslivosti a také posílit povědomí, že tady vůbec jsme," vysvětluje původ sobotní slávy, které se účastnily desítky lidí, myslivec, jenž v civilním životě prodává auta.
Když už měli záměr, mohli začít s realizací. Jako první nastala potřeba materiálu. "Každý si vzpomněl, co kde má. Například tento kamenný podstavec pochází z božích muk, která dostala nový a tento zůstal v křoví," naznačuje vznik dřevěného přístřešku na kamennémsoklu.
Sváteční náladu obřadu žehnání dodávala modrá obloha a sluníčko, které na louku u lesa vyslalo svoje teplé paprsky. Lidí sem proto přišlo jako na pouť. "Moc se mi to líbilo, je tu krásné prostředí, máme příjemné počasí. Chodím tudy na vycházky, i na kole sem jezdím, tak je moc dobře, že to tady myslivci udělali. I ten křížek je krásný, takže mohu jen chválit," zaslala na adresu realizátorů záměru Zdeňka Rampírová ze Šebířova.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.