Přihlásit

Výuku přírodovědy na Velehradě ozvláštnila akce věnovaná dravcům (Slovácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Velehrad
Zajímavou akci předvedli v prvních dnech nového školního roku 185 žákům a kantorům Základní a Mateřské školy Velehrad členové obecně prospěšné společnosti na ochranu dravých ptáků Zayferus z Kuřimi. Nejprve si školáci a učitelé vyslechli povídání o čtyřiadvaceti dravcích, které s sebou na Velehrad přivezli. "Nejmenší z nich je poštolka vrabčí, která váží kolem devíti dekagramů. Největším z dravců je sup krahujový vážící kolem sedmi kilogramů. Děti jsme seznámili i se sovami, a to s výrem velkým, sýčkem obecným a puštíkem obecným," uvedl Lukáš Drábek, který hodinovou ukázku opeřených dravců moderoval. Při představování puštíka podotkl, že na hlavě nemá "uši" z peří, jako třeba výr velký, který má na hlavě z peříček výrazné pohyblivé chvostky, které připomínají ouška. Proto se mu říká ušatá sova.
"Po patnáctiminutové besedě jsme kluky a holky vtáhli do dění různými vědomostními otázkami a soutěžemi o dravých ptácích. Ti, co správně odpověděli, od nás dostali leporelo s dravci, pohlednice a další drobné ceny," řekl moderátor akce. Díky velkému prostoru mezi velehradskou základní školou a tamním turistickým centrem mohli draví ptáci kroužit i několik desítek metrů ve výšce a pak se střemhlav vrhat na kořist. "Výhodou tohoto prostoru bylo, že elektrické sloupy, dráty na nich, auta a podobně naše dravce neohrožovaly," pochvalovali si pro dravce bezpečné prostranství Jan Kučírek s Vojtěchem Raškou ze Zayferusu. Nad hlavami školáků neslyšně přelétával kupříkladu sup krahujový, orel bělohlavý, zatímco raroh lovil "atrapu" v podobě zajíce.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.