Přihlásit

Výstava připomíná milovníka myslivosti Šporka (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

HRADEC KRÁLOVÉ
Několik desítek artefaktů spojených s osobou hraběte Františka Antonína Šporka připomíná ve výstavní síni Královéhradeckého biskupství odkaz zřejmě nejslavnějšího propagátora myslivosti v regionu i v českých zemích. Expozice je zároveň připomínkou 320. výročí založení řádu svatého Huberta tímto hrabětem.
Výstava Odkaz hraběte Sporcka představuje řadu dokumentů či uměleckých děl z řádových i soukromých sbírek, které připomínají osvíceného šlechtice a zakladatele hospitálu na Kuksu. "Například jednu z rytin jsem koupil na Aukru, nikdo jiný o ni neměl zájem. Jel jsem se ještě ten den osobně přesvědčit za prodávajícím, jestli jde opravdu o originál od hraběte Šporka," popsal sběratel Ivan Tejkl, který pro výstavu zapůjčil řadu artefaktů. Ty budou vystaveny ke zhlédnutí každý pracovní den od 9 do 17 hodin, a to až do 30. září. Poté se výstava přesune do prostor hospitálu Kuks, kde Šporkův řád 3. října pořádá tradiční Svatohubertskou slavnost, jež je největší mysliveckou slavností v České republice. Ta se na Kuks vrací po jeho velké rekonstrukci. Hrabě Špork žil v letech 1662 až 1738 a před 320 lety založil řád svatého Huberta, jehož členy se později stali významní evropští šlechtici. V současnosti vystupuje řád jako dobrovolné sdružení křesťanů se vztahem k myslivosti, které koncem 70. let 20. století bylo obnoveno ilegálně a svoji legální činnost zahájilo až po sametové revoluci. Nyní se snaží především propagovat myslivost jako tradiční profesi. Špork do českých zemí zavedl parforsní hon, tedy předem připravenou štvanici na koních a se psy, která měla jasně daná pravidla a etiku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.