Přihlásit

Nebudou chybět nože pro myslivce, rybáře i outdoorové (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O letošní výstavě Nože 2015 v Příbrami řekl za pořadatele Pavel Formánek Příbramskému deníku
 
Příbram
Počátek září v Příbrami již tradičně patří nožům a ani letos tomu není jinak. Svědčí o tom i plakáty na každém rohu upozorňující na víkendovou výstavu v příbramském kulturním domě Nože 2015. Jedná se již o 24. mezinárodní prodejní výstavu nožů a chladných zbraní.
Akce se zúčastní minimálně 120 vystavovatelů z Česka i ze zahraničí. Výstava je zajímavá pro odborníky, ale je také vhodným zpestřením víkendového programu pro rodiny s dětmi.
Od soboty 12. do neděle 13. září máte možnost navštívit i stánek známé společnosti Mikov, která je zároveň i oficiálním partnerem této jedné z nejvýznamnějších nožířských výstav v České republice. Příbramská výstava se koná pravidelně od roku 1992, a letos se uskuteční již její 24. ročník. Vedle samotné výstavynožů, kterábudeotevřenav sobotu od 8 do 18 hodin a v neděli od 9 do 12 hodin, je připraven i bohatý doprovodný program. Vystoupí v něm řada příbramských hudebních skupin a svoje umění předvedou například kováři, zbrojíři nebo řezbáři.
"Během výstavy proběhnou i tradiční soutěže Nůž roku 2015 a Myslivecký nůž roku 2015, které zajišťuje Asociace nožířů Bohemia Cultellatores a časopis Myslivost. Mikov na svém stránku nabídne návštěvníkům výstavy celý sortiment svého zboží. Vedle klasických nožů jako jsou Predator, Hunter nebo Rescue, nebude v nabídce chybět i poslední novinka - nůž LIST," sdělil Příbramskému deníku Jan Marek, obchodní ředitel společnosti Mikov.
Mezi zakladatele a neúnavné organizátory výstavy patří Příbramák Pavel Formánek, jenž je předseda sdružení Nože­ cz Příbramskému deníku odpověděl na několik otázek.

* Výstavu pořádá vaše sdružení. Vlastní realizaci necháváte na nějaké agentuře?
Naše sdružení výstavu pořádá, ale i po všech stránkách zajišťuje včetně doprovodných programů. Vlastní akci samozřejmě nejsou členové sdružení schopni zajistit. Tady pomáhají spřízněné duše. Převážně to jsou příbuzní.

* Jak si příbramské výstavy stojí v konkurenci výstav u nás, potažmo v zahraničí?
Především musím říci, že ostatní výstavy nebereme jako konkurenci. Děláme výstavy tak jak chceme, ale tak, aby se líbila pokud možno všem, tedy jak účastníkům, tak návštěvníkům výstavy. Pokud odpovím přímo, dá se říci, že v konkurenci ostatních výstav si vedeme doposud dobře.

* Kolik návštěvníků bylo v loňském roce a kolik vystavovatelů?
Výstava Nože 2014 byla opět největší co do počtu vystavujících, tak co do počtu návštěvníků, to je 130 účastníků a zhruba 2500 návštěvníků. Ostatní české výstavy jsou nepoměrně menší. Podle nožířů, kteří jezdí na výstavy do zahraničí, se nemáme za co stydět, ba naopak. Zásadní rozdíl prý je hlavně v tom, že tam bývá malé občerstvení. To pro nás není technicky, ani ekonomicky možné. O tom, že výstava je v širším povědomí svědčí i to, že zájem o propagaci na naší výstavě projevilo německé Klingen Museum v Solingenu a nožířsky časopis Messer Magazin informuje o výstavě, včetně prokliku na naše webové stránky.

* Podílí se Příbram na výstavě?
Přímo ne, ale bez pomoci města bychom nemohli uskutečnit to, co běžně děláme. Město převzalo nad výstavou záštitu a v souvislosti s tím nám byla umožněna propagace výstavy ve veřejném prostoru v majetku města, zapůjčilo pozemek pro uskutečnění doprovodných programů a doprovodné programy finančně podpořilo.

* Na výstavě budou samozřejmě nože. Můžete říci jaké?
V nabídce bude jako vždy mnoho stovek nožů, odhaduji to na trojmístné číslo. V sortimentu budou jistě nože kuchyňské, řeznické i pro profesionální kuchaře. Vedle toho i ty vhodné pro houbaře či svačinové. Nebudou chybět nože pro myslivce, rybáře, pro táboření - dnes se jim říká outdoorové či nože pro bushcraft. Nejspíš se najdou i ty do kabelky, ale i šperky ve tvaru nože. Některé budou hrubé kovářské výrobky, jejichž protikladem jsou prvotřídní nože zdobené ruční rytinou, Široká nabídka bude i nožů damaškových. To se nedá v krátkost popsat. To se musí vidět.

* K těmto výstavám již neodmyslitelně patří i doprovodné programy. Co jste připravili pro letošek?
Již tradičně budou součástí doprovodných programů polní kovárny, včetně kovárny s měchem. Ukázka tradiční výroby tzv. křiváku, to je starý lidový nůž. Dále bude výstavka věnovaná vojenství či sukulentům. Práci s nožem a dláty předvedou řezbáři. Již tradičně bude k vidění stan zbrojíře. Pro zájemce budou ukázky práce s bičem či boje s nožem. Takřka po celé dva dny bude hrát několik kapel. Charitativní akcí bude loutková pohádka pro děti.

* Jak to bude s občerstvením?
Jídlo a pití bude k dispozici pro všechny. Vedle tří stánků s jídlem a pitím bude k disposici vinotéka a stánek s whisky. Již tradičně nebudou chybět zelňáky.

Nože 2015:
Kulturní dům Příbram od soboty 12. do neděle 13. září. Výstava je přístupná v sobotu od 8.00 do 18.00 hodin a v neděli od 9.00 do 12.00 hodin.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.