Přihlásit

Do obory? Po setmění už ne (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podluží
Do obory Soutok, která leží mezi Lanžhotem a Břeclaví, se od včerejška ve vymezené hodiny opět nesmí. Důvodem je zajištění klidu pro zvěř v období říje a bezpečnosti při lovu. Zákaz vstupu platí až do konce září mezi pátou hodinou odpolední a osmou hodinou ranní. A také po celý říjen od čtyř odpoledne do devíti ráno.
Opatření vydal již v červnu odbor životního prostředí Městského úřadu Břeclav. Reagoval tak na podnět od lesníků. Lesy České republiky zažádaly o omezení kvůli zajištění bezpečnosti lidí v době lovů a pro klid zvířat v období březosti, kladení vajec a odchovu mláďat. "K tomuto kroku nás vedl především silný nárůst turistického ruchu v posledních letech," uvedla mluvčí státního podniku Eva Jouklová.
A pokračovala. "Jde nám především o to, aby zvěř v určitém období, které je pro ni nejdůležitější, nalezla v nejfrekventovanějších částech obory klid," doplnila mluvčí s tím, že pro jelení, daňčí, černou i srnčí zvěř je to například doba říje nebo konec zimy, kdy je zesláblá.

Žádaný cíl
Nejedná se však o plošný zákaz vstupu do obory. Netýkáse totiž cest Břeclav - Pohansko, Poštorná - Pohansko, cesty podél Dyje k soutoku Moravy a Dyje či z Lanžhota přes Kazůbek na Pohansko. Schválené omezení zůstane platné až do konce října roku 2020.
Obora Soutok na Podluží bývá žádaným cílem cykloturistů, milovníků přírody a také fotografů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.