Přihlásit

Myslivost je pro mě především o lásce k přírodě (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Více mistr ve vábení jelenů, lesník a myslivec Tomáš Třeský v rozhovoru řekl:

Křivoklát
Tomáš Třeský z Tisové u Nejdku (u Karlových Varů) je nejen lesník a myslivec, ale také více mistr České republiky ve vábení jelenů. Jeho největším dosavadním úspěchem v této disciplíně je úžasné páté místo Mistrovství Evropy. Je proto samozřejmé, že jsme si nemohli nechat ujít příležitost Tomáše Třeského vyzpovídat.

* Kdy jste se potkal s vábením?
Na Střední lesnické škole Žlutice. Paní učitelka Eva Hanušová nás přihlásila na soutěž ve vábení jelenů. Oslovil jsem tehdy kamaráda z Krušných Hor, přítele revírníka, který nás zasvěcoval do tajů umění jeleního vábení. Se spolužáky jsme se postupně vypracovávali a opatřili jsme si své vlastní nástroje. Základemje hlas jelena si přímo v lese během říje naposlouchat, pak se ho snažit okopírovat a čekat na jeho další případnou reakci. Jedním z předpokladů k úspěchu na soutěžích vábičů je dobře vyvinutý hudební sluch a také hudební paměť.

* Jaký nástroj vám při vábení nejsympatičtější?
Léty prověřená a osvědčená je promě teleskopická třídílná jelení řevnice Faulhaber. To je nástroj, který je složený ze tří dílů. Délka se dá natahovat a zkracovat, což umožňuje modulaci hlasového projevu. Je také cenově dostupný. Když to srovnám, tak se dá pořídit za cenu okolo patnácti stovek. Některé dobře udělá řevnice stojí i šest nebo sedm tisíc korun.

* Co vše se dá k vábení použít?
K napodobení charakteristického hlasu krále lesa se dají použít různé pomůcky. Někdo používá lasturu vytaženou z moře, rohy stepního skotu, obyčejnou papírovou špulku od alobalu, cylindr od petrolejové lampy. Záleží ale především na hlasovém fondu vábiče.

* Ten je zřejmě nejdůležitější ...
Každý si v sobě nese nějaký hlasový potenciál. Stejné je to i v přírodě. Ani jeleni netroubí všichni stejně. Jelen dává svým hlasem najevo svoji sílu, majestátnost. A my se snažíme to vše co nejvěrohodněji napodobit. Nástroj nám slouží jako zesilovač. Naše hlasivky pochopitelně nejsou uzpůsobeny tak, abychom dokázali troubit jako jeleni. Nástroj nám tedy dobře slouží k tomu, abychom byli lépe slyšet.

* Musíte trénovat?
Pokud chcete, aby váš výkon k něčemu vypadal, tak je potřeba alespoň čtrnáct dní před soutěží tréninku pečlivě věnovat. Aby se krk uvolnil, hlasivky roztáhly a zvykly si na určitý nápor.

* Které ocenění vám dělá radost?
Všechny, ať už evropské klání nebo naše národní soutěže. Je to totiž především o partě kluků, se kterými se moc rádi navštěvujeme. To je proměten největší dárek ze soutěží.

* Máte pro nás nějaký zajímavý zážitek?
Každý rok jich vzniká velké množství. Nádherné okamžiky pro mě jsou, když se dokáži dostat při vábení k jelenovi opravdu blízko. Když se "na mě" přijde podívat. Mám v tomto rekord. Dokázal jsem přitáhnout jelena na zhruba pět metrů ode mě. Stál jsem přikrčený za smrčkem a jelen obcházel kolem mě. Radost mám nejen z jeho blízkosti, ale také z toho, že jsem dokázal vábit hlas tak věrohodně, že zvíře přišlo.

* Střelíte pak po něm?
Dneska jsem už v takové situaci, že vábení dělám pro potěšení a ne jen za účelem lovu. Je to vášeň dostat se co nejblíže ke zvěři a poznávat, jak žije. Stále semáčlověk co učit. Zvířata vás neustále překvapují, inspirují, těší.

* Kdy vás naposledy potěšila?
Pro mě jsou nejkrásnější chvíle, když například mohu pozorovat souboj dvou jelenů v ranním oparu. Nebo jak v lese potrubují. To je nádhera a svátek.

* Jaký je váš vztah k myslivosti?
Dělám v lesnictví a myslivost je s tím neodmyslitelně spojena. Myslivost je pro mě především o lásce k přírodě, životní náplň a radost ze života.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.