Přihlásit

Den sv. Eustacha měl na Křivoklátě úspěšnou premiéru (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

KŘIVOKLÁT
Svátek všech myslivců. Tak by se dal nazvat mimořádný zážitek, který měli v sobotu možnost prožít všichni návštěvníci hradu Křivoklát. Konal se zde totiž nultý ročník Dne svatého Eustacha. Už samotný začátek, který byl nasměrován ke kapličce svatého Eustacha, jež je posazena na kraji lesa na Zámeckém vrchu, lze považovat za velice zdařilý. Proč? To nám za pořadatele řekl Pavel Kořán: "Konalo se zde hudebně poetické matiné. Scénář se naplnil do posledního puntíku. Hlavní aktéři, trubači Okresního mysliveckého spolku Přerov, hráli vynikající hudbu, kterou prokreslily básně Petra Třísky." Pavel Kořán dodal, že projevy, které zde zazněly, reagovaly na aktuální situaci v myslivosti na Křivoklátsku. 

Při Árii svatého Eustacha zaplesalo srdce všech myslivců
Největší radost ale měl Pavel Kořán s obnovené premiéry Árie sv. Eustacha, která byla poprvé a naposledy hrána 21. září 1947 za přítomnosti autora profesora Antonína Dyka. "Podařilo se ji nalézt v archivu a talentovaný magistr uměleckých nauk Ján Garláthy ji upravil do současné podoby. Pro mě to byl vrchol nejen dnešního dne, ale jako pro křivoklátského myslivce je to pro mě, obrazně řečeno, událost století a myslím, že zaplesala srdce i ostatních křivoklátských myslivců," vysvětlil Pavel Kořán. Skladbu si pak mohli vychutnat v pozdním odpoledni ještě jednou také návštěvníci hradu.
Na sluncem zalitém nádvoří hradu Křivoklátu se pak mimo jiné návštěvníkům akce představil celostátní Klub svatého Eustacha. Jeho předseda Miroslav Drahota uvedl: "Náš klub je nejstarší mysliveckou organizací." Jeho počátky se totiž datují až do roku 1692. "Náplní klubu je vychovávat nové generace myslivců - ochránců přírody a myslivecké kynology."
Byl založen nově v roce 1992 a volně navázal na činnost Schwarzenberských myslivců, kteří založili vůbec první organizaci myslivců v Čechách a říkali si Myslivecké bratrstvo sv. Eustacha.
Klub na hradě předvedl historická plemena loveckých psů a nechyběli ani myslivečtí kynologové Křivoklátska s loveckými psy myslivecké praxe současnosti.
"Cítím se tu příjemně. Myslivost prostě na Křivoklátsko patří. Já osobně jsem si přijel pro novou knihu Miroslava Pechy, která se jmenuje Křivoklátský lesník vzpomíná. Měla by tu dnes být i autogramiáda," těšil se jeden z návštěvníků akce pan Petr z Prahy. A paní Věra z Berouna pro Rakovnický deník konstatovala: "Zajímala mě především výstava trofejí. Ty se totiž jen tak nevidí." K dispozici zde byly i prodejní stánky se zajímavým sortimentem především pro milovníky přírody a myslivosti . Na své si přišli i ctitelé lahůdek a zvěřinových specialit.

***
ČÍSLO DNE
Den svatého Eustacha - svátek všech myslivců a myslivosti se na hradě Křivoklátě konal poprvé. K vidění byla také výstava obrazů akademického malíře Václava Nasvětila, expozice dřevořezeb Petra Třísky, význačných trofejí zvěře křivoklátských honiteb a Lánské obory a historických uniforem myslivců a lesníků, zapůjčených k tomuto zvláštnímu účelu společností Silvajagd.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.