Přihlásit

Pozorujte ptáky na tahu (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Čeští školáci, kteří se zapojili do vzdělávacího programu Jaro ožívá, mohou v těchto dnech na internetových stránkách sledovat přílet stěhovavých ptáků do jejich zimních domovů.

Zatímco do jarní části projektu pořádaného mezinárodní společností na ochranu ptactva BirdLife International se zapojili čeští školáci, nyní děti v Africe sledují přílet ptáků na zimoviště a svá pozorování dávají na web. Díky nim se mohoui lidé v Česku dozvědět, kdy do Afriky doletěly například první vlaštovky.
Přípravy ptáků na dalekou cestu jsou už v přírodě patrné. "Vydáte­li se nyní do přírody, můžete pozorovat hejna vlaštovek a jiřiček houfujících se na drátech elektrického vedení, hejna špačků na polích či množství různých druhů kachen a potápek na rybnících," řekla česká koordinátorka programu Gabriela Dobruská. Ptáci na podzim odlétají kvůli potravě. Živí se totiž hmyzem, plody nebo semínky, což je sezonní jídelníček. Z Afriky přilétají do mírného podnebí, protože je pro ně ve zdejších podmínkách jednodušší vyvést a odchovat mláďata.
VAfrice je více predátorů i konkurentů z řad ostatních ptáků. Pravidelné stěhování proto usnadňuje přežití druhů, i když část ptáků dlouhou cestu nepřežije.

NENECHTE SI UJÍT
Chcete pozorovat odlet ptáků? Pak si nenechte ujít akci s názvem Podzimní pozorování ptáků. Pořádá ji sekce ochrany ptáků České společnosti ornitologické okres Nový Jičín a Hukvaldy. První pozorování ptáků a zvěře (daňků, muflonů a divočáků) se uskuteční v pondělí 28. září v oboře Hukvaldy. Sraz zájemců je do 9.15 hodin u brány do obory na Hukvaldech (nad kostelem). Další pozorování ptáků se bude konat v sobotu 3. října na rybníku v Albrechtičkách. Rybniční soustava u Albrechtiček je vzdálená asi 10 minut chůze od vlakového nádraží ve Studénce. Sraz zájemců je v 9 hodin před budovou vlakového nádraží ve Studénce. Organizátoři doporučují dobrou obuv, dalekohled, fotoaparát, příručku pro určování ptáků, případně oblečení do deště. Vycházky se totiž uskuteční za každého počasí. Pro další informace se můžete obracet na Jana Košťála, telefon: 737 812 339, e­mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.