Přihlásit

Loveckou sezonu poznamenalo sucho, myslivci jsou ale i přesto spokojení (Kutnohorský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kutnohorsko
Myslivecká sezona je na Kutnohorsku již v plném proudu a i přes horké a suché léto si myslivci stavy některé zvěře pochvalují. U jiných ale situace tak pozitivní není.
Roman Hubek, předseda myslivecké komise Okresního mysliveckého spolku Kutná Hora, prozradil, že sezona začala již před létem. "Lovecká sezona začala 16. května lovem srnců. Už v té době bylo jasné, že stavy zvěře budou podobné jako vloni. Ukázalo se, že stavy jsou slušné," uvedl.
I přesto, že mohou být stavy některých zvířat na pohled menší, Hubek například u srnců vidí vše v pořádku. "Může se zdát že srnčí trošku ubývá, ale není to nijak tragické. Stavy jsou stabilní a moc se nemění."

Lov prasat
Pocelé České republice se v revírech myslivců řeší problém s přemnožením černé zvěře, především divokých prasat. Výjimkou není ani Kutnohorsko. "Lov prasat divokých se celkově zvyšuje. Jde ale o trend, který je k vidění všude a situace se jen tak nezmění," popsal Hubek.
Oblíbenou zvěří také bývá v posledních letech daňčí. "V našem okrese na to reagujeme a zvěř dančí se objevuje v okrese čím dál více. Myslím, že s dančím umíme velmi dobře hospodařit, a že se nám to daří," řekl předseda komise.
Co je ale bolest Kutnohorska jsou stavy drobné zvěře jako jsou bažanti, zajíci nebo kachny. S těmi je to horší. "Jde o dlouhodobý problém. U bažantů a kachen se věnujeme i odchovu. U zajíců je situace složitější. Těch ubývá a stabilizuje se to na minimálních stavech a snad se situace nebude ještě zhoršovat," věří Hubek.

Vzácné koroptve
Nejhorší jsou ale podle něj stavy koroptví. Těch podle předsedy ubývá rok od roku a stavy jsou čím dál tím pesimističtější. Jejich přítomnost v kutnohorském okresu je velmi vzácná.
Stavy zvěře byly ohroženy také díky extrémně horkému a suchému létu. To potvrzuje i Hubek, který ale vysvětlil, že to neplatí u všech druhů zvěře. "Srnčí zvěř například vodu z potoků nepije. Ona jí přijímá z potravy. Ostatní druhy, hlavně zajíc, tím horkem a suchem ale trpěly," poznamenal Hubek.
Počet honiteb na Kutnohorsku je šedesát pět. Najdeme je skoro po celém okrese a největší z nich je honitba Mysliveckého spolku Miskovice, která má výměru 2688 hektarů. Výměrů 2555 má druhá největší honitba v Čestíně.
Hony se konaly již od května. "Nejsem si úplně jistý kde, ale vím, že v minulých týdnech se například vyháněla černá zvěř, lépe řečeno divoká prasata z kukuřice. Přesný počet honů a dalších akcí sice nevím, ale byl a bude jich ještě dostatek," poznamenal předseda.

Plesy se chystají
Oblíbenými akcemi, které myslivecká sdružení po Kutnohorsku pořádají, jsou myslivecké plesy. Ty ani tento rok nebudou v kalendářích kulturních akcí chybět. Předseda Hubek prozradil, že plesů, bude podle něj stejný počet jako v loňském roce a že se mnohá sdružení na plesy připravují již nyní. "Většina mysliveckých spolku, kterých je přes šedesát na okrese, bude pořádat ples. Vždy se myslivci snaží, aby se před tou veřejností prezentovali svými výsledky práce. Takže se například snaží zajistit do tomboly opravdu parádní kousky. Od každé zvěře asi na každém plese v tombole něco bude a návštěvníci se mají na co těšit."
Velkou slávou je vždy okresní myslivecký ples, který se každoročně koná v Kulturním domu Lorec v Kutné Hoře. "Tam můžeme slíbit asi nejbohatší tombolu, ze všech lesů. V tombole bude kolem sto padesáti kusů bažantů, dále tradicí je i minimálně deset kusů srnčího, jeden kus daňčího, jeden kus jelení zvěře a nějaká prasata. Bude toho prostě hodně," popsal předseda.

Normovaný stav zvěře
Daněk evropský
normovaný/min. stav:195/129
výměra honiteb: 4223 ha
Muflon
normovaný/min. stav: 14/8
výměra honiteb: 500 ha
Srnec obecný
normovaný/min. stav: 3209/1 303
výměra honiteb: 71 686 ha
Prase divoké
normovaný/min. stav: 110/83
výměra honiteb: 15 272 ha
Zajíc polní
normovaný/min. stav : 6806/3219
výměra honiteb: 57 696 ha

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.