Přihlásit

Vlašimskou zbrojovkou otřásl výbuch (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zřejmě tři oběti má včerejší výbuch třaskaviny v továrně na výrobu střeliva do loveckých a sportovních zbraní ve Vlašimi.
V podniku Sellier & Bellot se po poledni ozvaly dva výbuchy. "Jednalo se o výbuch třaskavých složek pro výrobu zápalek do nábojů," řekla mluvčí benešovské policie Eva Stulíková.
Policie potvrdila, že se pohřešují tři lidé pracující v závodu, ale nikdo nepotvrdil, zda skutečně při neštěstí zahynuli.
Mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek ČTK řekl, že exploze nastala, když jeden ze zaměstnanců firmy v kelímku přenášel třaskavinu z místa výroby do meziskladu. Třaskavinou byl trinitroresorcinát, což je poloprodukt, který slouží k dalšímu zpracování střelného prachu.
Podle podniku exploze nastala ve skladu materiálu pro výrobu zápalek. Exploze naštěstí nezpůsobila další požár. Asi dvě stě metrů velký okruh kolem skladu byl uzavřen a více než hodinu se čekalo na pyrotechnika. Do areálu byli záchranáři a hasiči nakonec vpuštěni, museli ale zůstat daleko od samotného místa neštěstí. "Dokud vše neprozkoumá pyrotechnik, nikdo dovnitř nesmí. Jedná se o skladovou halu uvnitř areálu," uvedl mluvčí hasičů Petr Svoboda, podle něhož má firma vlastní evakuační plán a zajistila odchod pracovníků z místa.
Pyrotechnik nejprve zkoumal objekt z dálky, musel prozkoumat i tři okolní budovy, zda v nich po výbuchu nehrozí podobné nebezpečí.
Pak se nad areál vznesl vrtulník s termovizí. Další fází byl průzkum speciálním pásovým robotem s kamerou a teprve potom mohl do objektu vstoupit samotný pyrotechnik ve speciálním těžkém zásahovém obleku. "Bude to pokračovat i během úterý," uvedla policejní mluvčí.
Teprve po pečlivém průzkumu mohou na místo jít hasiči, kteří by měli místo staticky zajistit a prohledat. Z firmy nikdo s médii nekomunikoval.
Dokonce ani policie neměla informace o tom, kolik lidí bylo uvnitř továrny v době výbuchu. Podle místních lidí má podnik stovky pracovníků.

Před bránou čekali příbuzní a známí
Na některé před branou po výbuchu čekali jejich známí nebo příbuzní. "Pracuje tady moje známá, nic se jí nestalo, odešla domů," říkal jeden z přihlížejících. Hrstka lidí, kteří odcházeli později domů, se nechtěla s nikým příliš bavit. "Manželka mi volala, jestli jsem celý, slyšela to v rádiu a hned mi volala," řekl jeden z pracovníků a rychle odcházel.
Vpodvečer odjeli všechni záchranáři a na místě zůstala jen jedna sanitka jako dozor. "Teprve po průzkumu se na místo přivolají další posádky," doplnila mluvčí Středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.