Přihlásit

Chci tématiku myslivosti připomínat (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Křivoklát
Dnes bychom se ještě spolu s vámi rádi vrátili na Slavnosti svatého Eustacha na hradě Křivoklátě, neboť program, který nabízely, byl nesmírně bohatý. Za nápadem navrácení tradic myslivosti do jeho gotických zdí stojí kastelán hradu Petr Slabý, kterého jsme požádali o krátké zhodnocení vydařené akce.

*Kdy přišel nápad?
Ten nápad jsem dostal již dávno, ale když jsem se začal zajímat o hrad Křivoklát, celé se to intenzivně oživilo. Hrad uprostřed Přemyslovského loveckého hvozdu přece vybízí, aby jeho lovecká minulost byla připomínána. A myslivecká současnost Křivoklátska je neméně významná. Křivoklátské myslivecké revíry, obora Lány a celá krajina a příroda této oblasti jsou pojmem pro každého myslivce v naší zemi i pro laickou veřejnost. Připadalo mi, že akce tohoto typu tady chybí.

* Dost náročný úkol...
Měl jsem veliké štěstí hned na samém začátku, protože se mi pro spolupráci podařilo získat velmi platné spolupracovníky, zejména pana Pavla Kořana, který je myslivcem tělem i duší a má navíc velký vztah k loveckému troubení, potom Lesy České republiky, Lesní správu Křivoklát a Lužná s jejími správci Radkem Adamem a Pavlem Vomastkem, ale především obrovsky profesionální organizátorkou Taťánou Friebertovou.

* V den konání akce jsem na hradě viděla i další známé tváře...
Nezastupitelnou roli měla spolupráce s lánskou oborou a jejím ředitelem Milošem Balákem a také s Robinem Ambrožem, podílel se rovněž Školní statek České zemědělské univerzity s Martinem Křenkem, městys Křivoklát s Milanem Naděm a Eliškou Třískovou. Střední lesnická škola Písky a její ředitel Vratislav Dluhoš, Myslivecké sdružení Eustach Křivoklát s Miroslavem Pechou a Ivanem Kasalickým. S takovýmto přípravným a organizačním týmem byla pro mě práce opravdovým zážitkem a poučením, tahle společnost má obrovský potenciál.

* S výsledkem jste spokojen?
Vynikající práci při samotném konání akce odvedli pracovníci Lesů České republiky, celý tým hradu Křivoklát, studenti Střední lesnické školy Písky, členové Mysliveckého sdružení Eustach a další spolupracovníci. Hodnotící schůzka přípravného týmu je naplánována až na prvního října, ale dovoluji si říct, že už 12. září odpoledne, tedy v den konání, jsme se shodli na tom, že byl položen dobrý základ pro příští roky, a že v tomto programu chceme pokračovat.

* Uvažujete pro pokračování o soutěži pro myslivecké trubače?
Již v lednu letošního roku, když jsem program této akce začal koncipovat, jsem se začal zabývat myšlenkou na připojení trubačské soutěže. Myslím, že můj návrh se zalíbil zejména panu Kořanovi a vznikla taková představa, že příští rok by akce měla být dvoudenní s tím, že první den bude určen pro soutěž mysliveckých trubačů a poté bude následovat Den svatého Eustacha s obdobně koncipovaným programem jako letos a navíc s prezentací laureátů trubačské soutěže.

* Byla založena nová tradice...
Myslím, že připomínání lovecké a myslivecké tradice na Křivoklátě je velmi zajímavé a důležité. Proto bych rád kromě Dne svatého Eustacha připomínal tuto tématiku také v expozici hradu, protože dnes taková instalace u nás, až na malou připomínku ve věži, neexistuje.

* Jak by měla vypadat?
Neplánuji žádnou velkolepou výstavu trofejí ve stylu Konopiště, ale spíš expozici zaměřenou na reálnou podobu lovu ve starších dobách. Druhou velmi zajímavou a v podmínkách Křivoklátska nesmírně citlivou tématickou oblastí je konflikt mezi pytláky a hajnými, který psal nezapomenutelné příběhy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.