Přihlásit

U zámku v Rájci bublaly zvěřinové guláše (Týden u nás)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ráječtí pořádali tradiční soutěž ve vaření zvěřinového guláše. Na Rájecký kotlík přišlo 1 500 lidí

Rájec­-Jestřebí
Kdo šel v sobotu před obědem kolem rájeckého zámku, musely se mu sbíhat sliny. Kolemjdoucí totiž přes nos jistě praštila vůně guláše. Aby ne. Vždyť se před zámkem konal už šestý ročník soutěže ve vaření této pochoutky. Rájecký kotlík. Na ochutnávku nakonec dorazilo patnáct set lidí.
"Bydlíme kousek od zámku, tak jsme si to nemohli nechat ujít. Aspoň nemusím dnes vařit. Dali jsme si zatím pivo, počkáme, až se dovaří guláš, a určitě zůstaneme i na hudební vystoupení," hlásila v sobotu před polednem Marie Radostová z Rájce, která na akci dorazila společně s manželem Josefem.
Pod kotli zatopilo celkem čtrnáct soutěžních týmů. Ty si od pořadatelů vylosovaly z několika druhů zvěřiny.
"Chtěli jsme kaňoura, ale máme daňka. Recept je práce celého týmu, ale neprozradíme ho. Je to prostě Pohádkový guláš, protože jsme parta z blanenské pivnice Pohádka," usmívala se paní Daniela.
O kus dál krájel jelení na Švancikův guláš Vlastimil Švancara. Pomáhala mu přítelkyně Edita. "Já ze zvěřiny ještě guláš nevařil. Je to premiéra. Mám trošku strach. Ale snad to dopadne dobře. Mám šikovnou pomocnici," poznamenal čiperný důchodce.
Podle organizátora akce Vladimíra Moráně z myslivecké honitby Bílá voda Holštejn se vařilo z několika druhů zvěřiny. "Soutěžící si losovali z jeleního, daňčího, mufloního, srnčího a kančího masa. Všichni ho dostali od deseti do šestnácti kilo. Pak už to bylo na nich. O vítězi rozhodla odborná porota, ve které byl například jazzman Laďa Kerndl a paní hraběnka Salmová. Příchozí pak hlasovali o ceně veřejnosti," upřesnil Vladimír Moráň. Soutěž ve vaření zvěřinového kotlíkového guláše doplnil v doprovodném programu koncert zpěvačky Terezy Kerndlové a vystoupení Josefa Fouska. Podle hlasování lidí nakonec uvařil nejlepší guláš tým Brázda - Tesař. Druhá skončila pivnice Pohádka před Papučárnou. U odborné poroty pak vyhrál guláš Jaroslava Křivého.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.