Přihlásit

Divočáci ničí úrodu, loví se ale těžko (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stejně jako v předešlých letech se divoká prasata v okrese přemnožila i letos

Pelhřimovsko
Počet divokých prasat na Pelhřimovsku v posledních letech rapidně stoupá. Oproti minulému roku myslivecké statistiky zaznamenaly nárůst počtu divočáků dokonce až o pětadvacet procent.
Podle odborníků za to i letos mohou především rozsáhlé plochy zemědělských plodin a mírné zimy.
Přemnožení divočáci dokážou napáchat velké škody. Práci ale tato divoká zvěř nepřidělává pouze myslivcům, sčítat ještě větší škody musejí především zemědělci.
Jak potvrzuje i předseda Výrobně­obchodního družstva se sídlem v Kámeni Josef Houček, potýkají se zemědělci s přemnoženými divokými prasaty každý rok. "Problém s divočáky máme pořád. V našem družstvu se škody projevují poměrně hodně, protože sejeme větší množství kukuřice. Divočáci se do tohoto porostu schovávají a zabydlují se v něm. Zvěř totiž nemá v lese klid, proto se stahuje do polí," popsal každoroční situaci s divokými prasaty na kámenských polích Houček.
Problém s divokými prasaty ale nastává už během setí. "Prasata jdou po jednotlivých řádcích a vybírají z nich semínka," vysvětlil Houček, jak divoká zvěř ničí na polích úrodu už na samém začátku.
Dodal také, že v minulém roce napáchali divočáci ještě mnohem větší škody. I přesto jdou ale ty letošní řádově do statisíců korun.
Klidné spaní nedopřejí divočáci ani myslivcům v Kamenici nad Lipou. Pavel Šindelář, předseda kamenického mysliveckého sdružení, řekl, že zatím neví, jak to na Kamenicku vypadá s divočáky letos.
Problematikou s přemnožením divočáků se ale jako všude jinde kameničtí myslivci zase musejí zabývat.
Kukuřici,kam se divočáci moc rádi schovávají, zemědělci ještě neposekli. "Během týdne by už ale měla být sklizená, takže hned potom uvidíme, kolik divokých prasat se vyloupne v naší honitbě," řekl Šindelář.
V minulých letech kameničtí myslivci na divočáky vyzkoušeli osvědčenou metodu. "Vloni jsme se pojistili pachovými ohradníky, kterými jsme obehnali pole," prozradil Šindelář.
Tyto pachové ohradníky divočáky odrazují a ti se pak do pole se zemědělskými plodinami dostávají hůře.
Největší šanci na odlov mají myslivci hlavně v zimě, kdy se zvěř stahuje zpět do lesa. Od jara do zimy se totiž jejich útočištěm, jak už bylo řečeno, stává zarostlé pole. "Momentálně divočáků střílíme méně než minulý rok. Ale jestli je to tím, že jich není tolik,a nebo že jsou schovaní v té kukuřici, tak to zatím nevím," pověděl bezradně Šindelář.
Velký počet divokých prasat na Pelhřimovsku mohou myslivci redukovat pouze intenzivním lovem, soustředit se na mladou zvěř a také na zvěř samičí.
Problémem jsou divočáci především v místech, kde je pole s plodinami v těsné blízkosti lesů. Myslivci tak nemají možnost zvěř při přesunech zahlédnout.
Podle myslivců by pomohlo, kdyby se ve spolupráci se zemědělci upravovaly osevní plány. "Se zemědělci se vždy snažíme domluvit, aby zemědělské plodiny nesázeli v těsné blízkosti lesa. To pak nemáme šanci divočáky při jejich pohybu z pole do lesa zahlédnout," popsal myslivec Šindelář.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.