Přihlásit

Co k obědu? Soba, medvěda, klokana či tradiční hovězí? (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hovězí, drůbež či vepřové nebo třeba kapr a pstruh. Na těchto druzích masa si tradičně pochutnáváme a ani nás nenapadne, že si můžeme dát i něco jiného.

Ostrava
Současnost? Že lidé mají možnost nakupovat běžně i nejrůznější druhy zvěřiny, to zase až tak nic převratného není. Na zvěřině jsme si pochutnávali už dříve.
"Nejprodávanějším druhem zvěřiny je stále jelení, následuje divočák (cenově nejpřijatelnější), srnčí a daněk. Hodně rostou prodeje perličky, žádaný je také pštros. Nicméně zákazníky lákají i exotičtější kousky - klokan, bizon, antilopa, zebra a čas od času prodáváme dokonce také sobí či medvědí maso," říká Tereza Srncová, nákupčí čerstvého masa a drůbeže společnosti Makro.
Jak dodává, jelení, srnčí, daňčí, divočáka, muflona, bažanty, zajíce, divoké kachny, perličky, křepelky i bizony mohou zákazníci nakupovat prakticky celoročně v mraženém stavu. "U lovené zvěře využíváme české zdroje. Pro farmové chovy zajíců, perliček, křepelek pak dovozy ze zahraničí (Argentina, Francie)," upřesnila Tereza Srncová. Jak dodala, nejdražší partie jsou samozřejmě svíčkové, nejlevnější a nejoblíbenější pak stále guláše a plece. Zvěřina je obecně cenově výše a patří mezi dražší druhy masa. "Nabídka je poměrně široká, na přání zákazníků ale sháníme i exotičtější druhy, jako je například už právě zmíněná antilopa, medvěd, sob či hadí maso," dodala Tereza Srncová.
Pavla Hobíková z Globusu uvedla, že v současné době nabízí tento obchodní řetězec ve svých prodejnách jelení hřbet, jelení kýtu, jelení maso na guláš, daňčí kýtu bez kosti, jelení svíčkovou, mufloní kýtu bez kosti, kančí plec bez kosti a také daňčí plec bez kosti.
"Tento sortiment nabízíme celoročně a s ohledem na zájem zákazníků ho případně obměňujeme. Spolupracujeme s několika dodavateli, a to jak tuzemskými, tak i zahraničními. Dostupné jsou prakticky všechny druhy zvěřiny," upřesnila Pavla Hobíková. Obliba zvěřiny u českých zákazníků pozvolna roste. Ve srovnání s ostatním sortimentem je podle Pavly Hobíkové její objem však zanedbatelný. "V našich hypermarketech nabízíme zvěřinu v mraženém stavu. K nejprodávanějším patří maso vhodné pro přípravu guláše, například kančí či jelení maso. Sortiment jsme rozšířili o mufloní kýtu bez kosti. Poptávka je úměrná spotřebě tohoto masa v České republice, konzumace je mnohonásobně nižší než u masa hospodářských zvířat. Zákazníci, kteří pravidelně kupují zvěřinu, jsou poměrně konzervativní a většinou přesně vědí, s jakým masem od nás chtějí odejít. Své rozhodnutí jsou schopni změnit jen kvůli velmi zajímavé akční nabídce," vysvětlila dále Pavla Hobíková.
Bizona, maso z jelena i další druhy zvěřiny koupíte i v Ostravě. Různé druhy zvěřiny nabízejí i některé ostravské prodejny.
Například v mrazicím pultu obchodu Rynek můžete objevit bizoní roštěnou, jelení guláš či mufloní kýtu.
Nakupují je nejčastěji zákazníci, kteří mají jasnou představu, pro jaký druh zvěřiny přišli.
Běžní nakupující zůstávají ale zatím věrní spíše tradičním druhům masa.

***
Ceny některých mas (za kilogram i s DPH v českých korunách):
Klokaní kýta b. k. 305
Žabí stehýnka - 470
Zebra - roštěná 1150
Velbloud - roštěná 1370
Medvěd - roštěná 3360
Medvěd - svíčková 3600

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.