Přihlásit

Renesanční Kratochvíle slibuje zážitek (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na místě jihočeského renesančního zámečku s malebným názvem, který navozuje atmosféru odpočinku a pohody, bývalpůvodněhospodářskýdvůr Leptáč. Jeho majitelé se kuriózně vystřídali. Nejprve jej Vilém z Rožmberka věnoval svému regentovi Jakubu Krčínovi z Jelčan. Ten dvůr přestavěl a vedle něj založil loveckou oboru. Nově upravený areál Vilémovi učaroval natolik, že ho vyměnil zpět a Krčínovi za něj dal městečko Sedlčany.
V letech 1583-89 zde architekt Baltazare Maggi z Arogna vybudoval lovecký letohrádek, jeden z nejkrásnějších renesančních celků na sever od Alp. Protože se místo nachází v bažinaté krajině, důležitým statickým prvkem stavby se staly dubové a olšové piloty, které zpevňují základy. Dvoupatrovou zámeckou budovu s bohatě zdobenou fasádou obklopuje vodní příkop. Casa připomínající italské předměstské vily je situovaná v symetrické zahradě s geometricky řešenými záhony. Kolem zahrady vedou zdi, do nich je zakomponovaný zámecký kostel Narození Panny Marie. V interiérech nejvíce zaujme úchvatná štuková výzdoba, jejímž autorem je italský štukatér Antonio Melana. Malířské práce byly svěřeny Georgu Widmanovi. Kromě loveckých výjevů čerpají témata především z římských dějin a mytologie. Hlavním reprezentačním prostorem je Zlatý sál, kde můžete kromě štuků obdivovat také keramickou podlahu.
Poslední Rožmberk Petr Vok letohrádek prodal císaři Rudolfu II., následně se Kratochvíle stala majetkem Eggenberků a Schwarzenberků. To už zde ale byly kanceláře a archiv. V 80. a 90. letech minulého století zámek hostil expozici animovaného filmu. V roce 2011 byl dokončen projekt Renesance renesance, který interiérům vrátil podobu z časů posledních Rožmberků. Kratochvíli najdete přibližně dva kilometry od města Netolice. V letošním roce ji můžete navštívit ještě během říjnových sobot a nedělí, naposledy 1. listopadu.
Další fotografie českých památek a jejich příběhy najdete v knize Hrady a zámky České republiky od Jiřího Bergera.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.