Přihlásit

Losi ve volné přírodě přežívají už jenom u nás na jihu Čech (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jižní Čechy
K Lipnu to k nim máme blíž než za polární kruh. Na jihu Čech žije v přírodě už jen poslední dvacítka losů, tohoto opomíjeného a znovu ohroženého vládce lesů. Filmový dokument Los evropský - vymírající velikán českých lesů nyní zveřejnila společnost Česká krajina na YouTube kanálu.
"Přestože je los naším největším jelenovitým zvířetem, většinalidíaninemátušení,že se u nás vyskytuje," říká spolutvůrce filmu ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. Film vytvořil režisér Jan Svatoš, autor snímku Velké losování. Společnost Česká krajina ve spolupráci s vědci z Jihočeské univerzity a Biologického centra Akademie věd ČR i Mendelovy univerzity odstartovala Záchranný program losa evropského. Cílem je zabránit, aby u nás vyhynul podruhé. "V české přírodě přežívají poslední populace losů už jen na Třeboňsku a v okolí lipenské nádrže," dodává Dalibor Dostál.

Víte, že ...
... dospělý samec losa evropského váží až 450 kg, jeho délka může dosáhnout tří metrů a výška až 2,35 metru?
Losice je menší, váží až 375 kg. ... losi se mohou pohybovat i rychlostí 50 km v hodině?
Široká a roztažitelná kopyta jim umožňují pohyb v měkké půdě a bažinatém terénu.
... ve středověku byl u nás los sice vyhuben, ale od 50. let 20. století se do krajiny vrací? V roce 1980 jich bylo až 50 kusů. Od 90. let jich zase ubývá kvůli pytláctví, dopravním nehodám na silnicích i tratích (až 40 %) i přerušování jejich migračních tras dopravními stavbami. Dokumentární film na: https://www.youtube.
com/watch?v=sZuC6r5Y7P M&feature=youtu.be

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.