Přihlásit

Sokolnictví je způsob života (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Horšovský Týn
"Sokolnictví je především srdeční záležitost," říká Václav Šporer z Horšovského Týna, který se sokolnictví se svým synem věnuje již řadu let.
Areál pro jejich svěřence mě velmi překvapil. Zděná stavba a v ní řada kojí. Za každými dveřmi čekalo překvapení - jestřábi, sokoli, sovy. Velmi působivé. Hned vedle velké voliéry s bažanty a o kus dál přístřešky s dravci, připravenými na loveckou sezonu. Václav Šporer mladší vypráví, že i když celé své dětství strávil jako 'bytovkové dítě', měl k přírodě vždy velice blízko. A to hlavně zásluhou svého otce, který ho jako dřevorubec často brával do lesa.
"Nejvíce ze všech zvířat mě uchvacovali ptáci, a to zejména dravci, které jsem obdivoval pro jejich bojovnost, vytrvalost a hlavně letové schopnosti. Otec mi často vyprávěl příběhy ze svého mládí, kdy si obstarával mladé jestřáby, které cvičil. Tehdy jsem jen snil o tom, že něco podobného zažiji i já."
Sokolníkem se Šporer mladší stal v červnu roku 2013, kdy složil sokolnickou zkoušku. Bylo to však jen vyvrcholení dlouhé cesty, poněvadž než byl ke zkouškám vůbec připuštěn, musel nejdříve složit zkoušku z myslivosti a absolvovat roční adepturu v sokolnickém středisku. Ani tehdy a ani dnes by si podle svých slov nedovolil tvrdit, že je dobrým sokolníkem.
"Vždy je co se učit, ať už z literatury, z rad starších a zkušenějších kolegů nebo z vlastní praxe. Sokolnictví není koníček, který můžete 'zavřít do skříně' a měsíc se mu nevěnovat. Je to způsob života, kdy člověk svému opeřenému svěřenci věnuje v podstatě všechen volný čas. Sokolník si musí dokonale osvojit celou problematiku své profese, musí umět citlivě vnikat do dravcova subjektivního obzoru. Musí být vytrvalý, trpělivý, důsledný a shovívavý, musí mýt smysl pro odpovědnost a svědomitost. Musí být také fyzicky zdatný, aby bez obtíží dokázal běžet o závod s křídly svého dravce, třeba i v těžkém terénu. Mnohý pták se již při lovu ztratil, protože sokolník nebyl včas na místě," říká sokolník.
Ačkoli vlastní více druhů dravců i sov, jeho nejmilejším dravcem je tříletá jestřábí samice Safira.
"Musím říci, že jsem měl štěstí. I když se říká, že není špatného dravce, jen špatného sokolníka, tak tato jestřábí dáma je vskutku úžasná. Je učenlivá, přítulná, ale při lovu dravá a nikdy se nevzdává. Nejeden sokolník mi ji při společném lovu pochválil, což mě samozřejmě vždy potěšilo. Nejednou se mi stalo, že při útoku na bažanta zmizela z dohledu a poté, co jsem ji znovu nalezl, hrdě stála na své kořisti. Nevzdala se."
Šporer vysvětluje, že sokolnictví je považováno za jeden z nejstarších způsobů lovu, který vznikl v oblasti starověké Mezopotámie. "Ale největšího věhlasu dosáhl až během středověku, kdy se sokolnictví stalo kratochvílí šlechty. Dravci ale nesloužili pouze jako ,'zbraně k lovu', ale byli také součástí vysoké diplomacie. Je známo, že nejeden konflikt mezi tehdejšími mocnostmi byl zažehnán darováním vzácných 'bílých sokolů' (raroh lovecký - falco rusticolus). Svého úpadku se sokolnictví 'dočkalo' v polovině 18. století s rozvojem střelných zbraní."
Sezona s lovecky vedenými dravci začíná 1. září a končí 31. prosince. V tomto období se Šporerové účastní okolo deseti sokolnických srazů na různých místech republiky.
"Právě pro tyto účely chováme bažanty, kterých máme asi přes stovku. Jinak jsme organizováni v Českém klubu sokolníků, středisku Plzeň, které má přes dvacet členů, z toho okolo deseti aktivních. Pro tento klub píši také kroniku," dodal na závěr horšovskotýnský sokolník Václav Šporer mladší.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.