Přihlásit

Myslivci se sejdou na Hostýně při svatohubertské pouti (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Svatý Hostýn
Myslivci a lesníci zamíří zítra opět po roční přestávce na Svatý Hostýn, aby se zúčastnili oblíbené svatohubertské pouti.
Na mariánském poutním místě se akce uskuteční už posedmnácté, myslivecká pouť přitom patří na Hostýně tradičně k nejnavštěvovanějším. Kromě duchovního rozměru je i přehlídkou a oslavou myslivosti. Patron lovců svatý Hubertmásvátek 3. listopadu.
Svatohubertskou pouť zahájí v 9.15 hodin vystoupení trubačů OMS Přerov a jejich hostů, kteří předvedou loveckou hudbu a signály. Pak se průvod účastníků přesune k obrázku svatého Huberta.
"Myslivci patrona poprosí o přízeň při svých aktivitách a poděkují mu za uplynulý lovecký rok. K obrázku vždy pokládají Hubertův symbol, hlavu jelena," konstatovali pořadatelé. V 10.15 bude následovat mše za zemřelé i žijící myslivce, připraven je také bohatý doprovodný program, jehož součástí budou ukázky výcviku pernatých dravců, vábení zvěře, koncert duchovní hudby, ukázky lovecké lukostřelby či výstava obrazů. Zájemci si také budou moci zakoupit různé myslivecké potřeby.

Svatý Hubert
Žil ve druhé polovině sedmého století. Pocházel ze vznešené rodiny a rád se věnoval lovu a jiným světským radovánkám. Legenda vypráví, že se mu při lovu na Zelený čtvrtek zjevil jelen, kterému zářil mezi parohy zlatý kříž. Tato příhoda na něho měla údajně velmi silný vliv, a tak po smrti své ženy odešel do kláštera a po zbytek svého života šířil křesťanství.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.