Přihlásit

Lovečtí psi bojovali o Chodský čakan (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Již po jedenadvacáté myslivci prověřili, jaké jsou kvality loveckých psů z našeho regionu

Výhledy
Letos opět se staly říjnové Výhledy a jejich okolí dějištěm zkoušek upotřebitelnosti loveckých psů. V tamních honitbách Mysliveckých sdružení Trhanovská hora a Černovrší se uskutečnil pod názvem Chodský čakan 21. ročník dvoudenních lesních a barvářských zkoušek.
"Každý rok si připomínáme tradici Chodského čakanu založenou před jednadvaceti lety, a to v roce 1995 v Černíkově. Na Výhledech se zkoušky konaly pošesté," připomněl jednatel Okresního mysliveckého spolku Petr Kopf.
Letošní Chodský čakan za zvuku loveckých signálů na lesnice, které zahráli trubači OMS Domažlice, zahájil ředitel zkoušek Jaroslav Kugel .
"Vrchním rozhodčím byl při letošním ročníku Přemysl Randa z České Kubice, ten také v úvodu zkoušek představil sbor rozhodčích a popřál všem účastníkům hodně štěstí," připomněl Kopf. Účast při letošním Chodském čakanu byla velice slušná, lesní zkoušky při něm mělo složit 11 psů, barvářské zkoušky dokonce 18 psů.
"Mezi účastníky bylo šest psů, kteří absolvovali obě zkoušky, a ti také bojovali o vítězství v jednadvacátém ročníku Chodského čakanu," upozornil okresní jednatel myslivců.
Psi i jejich vůdci rozhodně přivítali skutečnost, že počasí bylo po horkém létu velice příjemné.
"Čest políbit putovní Chodský čakan je tradice, o kterou již jednadvacátým rokem vůdci usilovali. Z této cti se letos mohl těšit Václav Šavlík z Mezholez u Kdyně. Oba dva dny uspěl se svou fenou německého loveckého teriéra Faunou z Prateckého údolí v I. ceně. V sobotu skončil v pořadí druhý a v neděli dvojím zariskováním v práci psa na volno nabodoval do celkového vítězství," prozradil na vítěze 21. ročníku klání Kopf.
Pes stejného plemene skončil také na druhém místě. Byla jím fena Nina z Triblaviny, jejímž vůdcem je Stanislav Fořt z Pocinovic.
Ze třetí příčky v Chodském čakanu se může letos těšit Aleš Vondrovic z Milaveč, vůdce německého křepeláka Aloise z Polesí Bor.
Mezi myslivci, kteří připravují psy na tyto zkoušky, je v našem regionu jeden, který zasluhuje zvláštního uznání.
"Je jím Vlastimil Pánek z Trhanova. Přestože je mu již 88 let, měl svého jezevčíka perfektně připraveného. Pánkův svěřenec Daniel Defoe Czech Originál dokončil nedělní barvářské zkoušky v I. ceně, a to s maximálním počtem bodů, jichž mohl dosáhnout," pochválil výkon seniora i jeho psa Kopf a dodal: "Dík Okresního mysliveckého spolku opět patří myslivcům, kteří nám zapůjčili zdarma svoji honitbu."
Autorka: Milena Cibulková

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.