Přihlásit

Rozsáhlý případ pašeráků nosorožčích rohů musel soud odročit (zpravy.rozhlas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Obvodní soud pro Prahu 6 měl dnes začít rozplétat rozsáhlý případ pašeráků nosorožčích rohů, nakonec ho ale musel odložit. Organizovaná skupina chtěla podle obžaloby prodat trofeje do Vietnamu. Kilogram rohů tam má na černém trhu cenu až 1,5 milionu korun.

Obžalobě čelí celkem 16 lidí. Jeden z nich dnes k soudu nepřišel a soudkyně nechtěla začít v jeho nepřítomnosti ani jeho případ vyloučit k samostatnému projednání. Ke kauze se tak vrátí až z kraje příštího roku. Na obžalovaného Pavla Schullera, který nedorazil, teď soud vydá zatykač. Organizovaná skupina údajně oslovila lovce, kteří jeli do Jihoafrické republiky legálně lovit nosorožce tuponosého jižního. Zakázáno je ovšem trofeje v podobě rohů darovat nebo prodávat. Skupina přitom plánovala rohy pašovat přes Prahu do Vietnamu. Obžalobu si před rokem v prosinci vyslechli právě i dva Vietnamci. Někteří obyvatelé Vietnamu věří, že rozemletý nosorožčí roh má léčivé účinky, mimo jiné prý pomáhá proti rakovině nebo impotenci. Podle vědců ale rozhodně nejde o lék. Podobný efekt jako pití koktejlu z nosorožčích rohů může mít v podstatě třeba kousání nehtů.
Švýcarští celníci zabavili přes čtvrt tuny slonoviny. Kvůli ní zemřelo až 50 slonů. OSN vyzývá k boji s pašeráky a pytláky. Chránit chce hlavně slony a nosorožce. Britská velvyslankyně podpořila projekt na návrat nosorožců do volné přírody. Zachraňte africké obry, chrání čínský basketbalista Jao Ming nosorožce a slony. Zájem o nosorožčí rohy ve Vietnamu klesá, kampaň podporují i státní média. Zpravodaj ČRo: Sehnat ve Vietnamu nosorožčí rohy není problém.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.