Přihlásit

Zaměstnanci automobilky a myslivci sázeli keře na ochranu drobné zvěře (moravskoslezskenovinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zaměstnanci Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) a členové Mysliveckého sdružení Nošovice-Lhoty vysadili více než dva tisíce keřů, které vytvoří zábranu drobné zvěři při vbíhání na vozovku okružní silnice kolem závodu HMMC.

Okružní silnice kolem závodu HMMC v Nošovicích je často místem kolizí s drobnou zvěří, zejména se zajíci, králíky a liškami, kteří přebíhají z okolních polí po svých starých migračních stezkách. Tyto kolize mají za následek smrt desítek zvířat ročně, ale také způsobují škody na vozidlech a ohrožují zdraví a životy řidičů a cestujících.

Z tohoto důvodu se zástupci HMMC a Mysliveckého sdružení Nošovice-Lhoty dohodli na společném projektu výsadby ochranného pásu křovin, který drobné zvěři sice nezabrání v průchodu, ale zpomalí její rychlost a zvýší šanci na zastavení na okraji vozovky.

Myslivci na základě svých zkušeností navrhli umístění ochranného pásu, spočítali počet potřebných rostlin, vybrali vhodné druhy, především trnku, pámelník a ptačí zob, a předložili projekt v rámci výzvy Nadačního fondu Hyundai.

Po schválení projektu vyhlásila společnost HMMC mezi svými zaměstnanci akci, nazvanou "Eko den HMMC", v rámci které se přihlásili dobrovolníci na výsadbu. Samotná výsadba se uskutečnila v sobotu 17. října a kromě zhruba dvaceti zaměstnanců HMMC a sedmi dětí se jí zúčastnilo i vedení společnosti HMMC v čele s prezidentem Dongwoo Choiem. Účastníci Eko dne HMMC společně vysadili celkem 2060 keřů ve čtyřech řadách v pásu dlouhém 350 metrů.

"Ročně na této komunikaci přijdeme zhruba o 70 zajíců a nějaké kusy srnčí zvěře. Cílem této akce je zabránit zvěři v bezhlavém vbíhání na silnici, ale fungovat to bude až tak za pět let, až keře odrostou a zhoustnou. Ze strany od polí jsou husté keře, které zvěř zastaví, od silnice jsou naopak keře řídké, aby v nich zvěř našla rychle úkryt při útěku od vozovky. Jsme opravdu rádi za spolupráci s firmou Hyundai a děkujeme jejím zaměstnancům, kteří tady odvedli kus dobré práce," uvedl Jiří Kudělásek, Myslivecké sdružení Nošovice-Lhoty.

"Mám ráda přírodu, a jak jsem viděla tuto akci, tak jsem se hned přihlásila. Myslím si, že je to fajn a byla bych ráda, kdyby to pokračovalo i v budoucnu," řekla Petra Chmelová, převodovkárna, podobně mluvil i její kolega  Jiří Karpeta," Mě takové akce baví a účastním se jich už od střední školy, tedy nějakých 12-13 let, takže mi přišlo přirozené, že pomůžu."

"Je mi líto zvířátek, které umřou na cestě, protože se nerozhlédnou. Já se rozhlédnu vždycky," přiznal se Vojta Petrovský, žák 1.B.

"Tato aktivita je příkladem našeho přátelského přístupu k životnímu prostředí, který jsme ukázali už před zahájením stavby závodu, kdy místo pokácení jsme přesadili přes 1100 stromů. Naše společnost je jedna z nejekologičtějších nejen v České republice, ale i v celé Evropě a budu proto rád, když podobné akce budou pokračovat i v budoucnu," doplnil Dongwoo Choi, prezident HMMC.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.