Přihlásit

Zajíci, srny, bažanti. Počet střetů se zvěří na podzim roste (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Statistika dokládá, že počet střetů aut se zvěří v podzimních měsících stoupá.
Každoroční vysoký počet takových případů potvrzují i pojišťovny. "Za loňský rok nám motoristé nahlásili dva a půl tisíce případů se škodou ve výši šedesát miliónů korun," říká Miroslav Matějka, produktový manažer pojišťovny Generali.
Podle dotazníkového šetření Mendelovy univerzity v Brně například jen zajíců polních zahyne na silnicích zhruba 144 000 za rok. Srnců skončí pod koly asi 130 000 kusů a bažantů čtyřicet tisíc.
Co se týká vysoké zvěře, ta se pohybuje v blízkosti silnic především za svítání a za soumraku. Pokud je zvíře oslněno světly, zůstává většinou strnule stát a je zmateno. Brzdná dráha osobního auta jedoucího šedesátikilometrovou rychlostí je za běžných podmínek kolem 35 metrů.
Při ztížených podmínkách, jako je námraza a mokro, se brzdná dráha prodlužuje.
Podle portálu srazenazver.cz přitom náhradu škody na vozidle způsobenou zvěří nelze uplatňovat ani u mysliveckého spolku jako uživatele honitby ani u subjektů, které mohou být jejími držiteli - například Lesy ČR. Škodu na vozidle obvykle není možné uplatnit v rámci základního povinného ručení. Pomoci může havarijní pojištění nebo odpovídající rozšířená varianta povinného ručení. V druhém případě škoda nemusí mít ani dopad na poskytovaný bonus.
"Naše pojišťovna alespoň takhle postupuje. Na základě dlouhodobých údajů přitom víme, že průměrná nehoda se zapojením zvěři vychází na 27 tisíc korun," uvádí Jiří Cívka, mluvčí pojišťovny Generali. Ostatně tato pojišťovna byla první na trhu, která nabídla krytí škod ze střetu se zvěří v rámci povinného ručení. Dnes je toto krytí rozšířeno i na hospodářská a domácí zvířata.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.