Přihlásit

Myslivcům zazpíval opavský sbor Luscinia (týdeník Vysočina)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Svatohubertské slavnosti zahájil koncert ve žďárském divadle. Návštěvníci mše zaplnili kostel svatého Václava v Radešínské Svratce

Radešínská Svratka
Netradiční kulturní událost, na které vystoupil za doprovodu Babylonských trubačů opavský sbor Luscinia, započala letošní Svatohubertské slavnosti. Na koncertě, jenž se konal 24. října 2015 od 19 hodin v Městském divadle ve Žďáru nad Sázavou, si diváci mohli poslechnout různé druhy žánrů od jazzu přes spirituální hudbu, lidové písně až po africké tóny.
Neděle 25. října byla pro všechny příznivce zeleného cechu, milovníky přírody a mysliveckých tradic slavnostním dnem. Farnost v Radešínské Svratce ve spolupráci s Mysliveckým sdružením (MS) Řečice uspořádala v pořadí druhou Svatohubertskou mši. Svatý Hubert je patronem myslivců, proto se organizátoři akce rozhodli uspořádat mši, aby ukázali, že myslivost není jen o lovu, ale i o kulturním či duchovním zážitku. Celá akce byla pojata důstojně. Slavnostní mše se zúčastnil velký počet návštěvníků, kteří naplnili chrám svatého Václava. Tradičně skvostný přednes hudební části byl provedený Babylonskými trubači, a excelentní pěvecký sbor Luscinia z Opavy pod vedením sbormistra Jiřího Slovíka byl velkým zážitkem, což ocenili přítomní závěrečným potleskem. Kdo se nemohl akce zúčastnit, bude ji moci celou zhlédnout na připravovaném DVD.
Po mši bylo pro veřejnost před kostelem nachystané drobné občerstvení a kapka slivovice. Následně se účinkující, hosté a všichni přítomní myslivci v uniformách společně přesunuli do místního kulturního domu, kde pro ně bylo nachystané občerstvení. Před odjezdem sbor ochotně zazpíval pár písní.
Poděkování patří všem, kteří se na této nádherné akci podíleli, ať už na přípravách, nebo na akci samotné. Poděkování patří oboře Rychtářka, která ochotně ulovila dva kusy daněl na občerstvení pro účinkující, MS Bobrová, MS Nová Ves Zátoky, MS Jámy, MS Slavkovice, MS Bohdalec, OMS Žďár nad Sázavou a dalším, bez jejichž pomoci by se nemohla uskutečnit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.