Přihlásit

Horňácko bude v zeleném (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

IX. HORŇÁCKÁ SVATOHUBERTSKÁ MŠE (HODONÍNSKO)
Celá v zeleném bude neděle na Horňácku. V Louce se sejdou příznivci myslivosti, aby se společně zúčastnili už deváté Horňácké Svatohubertské mše.
Koná se jako pocta stávajícím myslivcům a také jako vzpomínka na zemřelé kolegy. Mši svatou od desíti hodin dopoledne celebruje páter Petr Wnuk. "O hodinu dříve jezdívají trubači a všechny na bohoslužbu svolávají," uvedla loucká starostka Anna Vašicová. Zpívat bude chrámový sbor z Louky v doprovodu trubačů lesnické a dřevařské fakulty České zemědělské univerzity v Praze.
Současní programu je také slavnostní průvod myslivců, jehož se zúčastní i čestní hosté, zástupci řádu svatého Huberta, Moravských rytířů svatého Rostislava a Kolumbana nebo Černí myslivci Pobeskydští. Na prostranství před kostelem bude k vidění ukázka vábení zvěře, pasování lovce při ulovení prvního trofejového kusu, vystoupení sokolníků, představí se trubači lovecké hudby a kapela Lipovská pětka.
Zájemci si také nakoupí myslivecké zboží. "Ať už se jedná o košile, vázanky, řemeny nebo o nářadí či náčiní pro myslivost. Nouze nebude ani o občerstvení. Už dnes místní ženy napečou koláčky, které lidem nabídnou," vypověděla starostka. V předsálí kulturního domu si návštěvníci prohlédnout obrazy akademického malíře Václava Nasvětila a Hanky Křenové.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.