Přihlásit

Pití alkoholu na honech? To už je dnes minulost (Jihlavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pavlov
Zbraně a dokonce i všechny potřebné doklady mají myslivci v pořádku. Takové jsou výsledky sobotní kontroly mysliveckého honu v Pavlově, které provedli policisté. Myslivci si už dávají velký pozor a dodržují všechny své povinnosti.
"Dohled nad konáním mysliveckých honů budeme provádět až do konce letošního roku. Loni policisté v našem kraji provedli kontrolu na 46 honech, kde zkontrolovali celkem 1041 osob a 1057 zbraní. Při loňských kontrolách policisté nezjistili žádné přestupky a stejné je to prozatím i letos," uvedla vysočinská policejní mluvčí Dana Čírtková.
"U nás nikdy nebylo zvykem pít při lovu alkohol. Jezdím na hony i do okolí a nikdy se nestalo, že by někdo neprošel dechovou zkouškou. Takže tyto kontroly nás nijak nezatěžují, spíše je vítáme," sdělil jeden z myslivců František Popelář.
Podobné zkušenosti má také Lubomír Dohnal z mysliveckého sdružení Sasov. "Alkohol při honu je dávno tabu, policisté mohou přijet na kontrolu i dvakrát během jednoho honu. Třeba mě kontrolují každý rok. Po skončení honu své zbraně buďto odneseme domů, nebo je zamkneme do trezoru," doplnil Dohnal.
Při kontrolách se policisté zaměřují na kontrolu dokladů, a to zbrojních průkazů, průkazů zbraní a loveckých lístků. Fyzicky kontrolují také zbraně, u kterých ověřují zejména výrobní číslo a také zda je předložená zbraň opatřena platnými zkušebními značkami. Policisty při kontrole zajímá také celkový stav zbraně. Na místě se provádějí namátkové orientační dechové zkoušky s cílem prověřit, zda nejsou myslivci před honem nebo v jeho průběhu pod vlivem alkoholu.
"Kontrole technického stavu zbraně věnujeme velkou pozornost. Pokud zjistíme, že stav zbraně je nevyhovující, zakážeme jejímu držiteli střelbu a vyzveme ho, aby předložil zbraň Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva," popsala mluvčí Čírtková. V loňském roce se nikdo žádného přestupku nedopustil. A stejné je to i letos. "Do soboty jsme neohlášeně zkontrolovali třináct honů a všechno proběhlo bez sebemenšího problému," doplnila Čírtková. Pokud policisté při honu zjistí u některé osoby porušení zákona, mohou na místě uložit blokovou pokutu až do výše pěti tisíc korun. Když je myslivcovo protiprávní jednání závažnějšího charakteru, policisté ho oznamují k projednání správnímu orgánu. V případě, že se držitel zbraně dopustí v době tří let dvou v zákoně vyjmenovaných přestupků, hrozí mu dokonce odnětí zbrojního průkazu, neboť přestane splňovat podmínku spolehlivosti podle zákona o zbraních.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.