Přihlásit

Petice proti střílení tažných ptáků na Maltě (parlamentnilisty.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Navštívíte-li Maltu, narazíte v přírodě doslova na každém kroku na střelce ptáků. Od září do ledna tu mají povoleno střílet 41 druhů ptáků, v jarní sezóně se střílí hrdličky a křepelky. Kdyby to nebylo tak smutné, vypadalo by to až směšně - v krajině chodí ozbrojení muži oblečení v maskáčích, kteří s důležitým výrazem ve tváři odvážně střílí po malých ptáčcích.
 
Na Maltě samozřejmě nikdo netrpí hladem ani těžkou podvýživou v důsledku nedostatku potravy, lov ptáků tu představuje pouze oblíbenou kratochvíli. Přes Maltu vede migrační trasa ptáků z nejméně 48 zemí. Lidé z maltských organizací na ochranu ptáků i jejich sympatizanti z celé Evropy léta sepisují petice a články a točí o maltském masakru ptáků filmy, ale stále to zřejmě nestačí. Část obyvatel Malty totiž zjevně považuje evropské (i naše) a africké ptactvo za svůj nejoblíbenější terč. Tito střelci a jejich podporovatelé navíc těsně zvítězili v letošním jarním referendu, ve kterém se rozhodovalo o zákazu lovu hrdliček a křepelek.

Pokud nejste k vraždění ptáků na Maltě lhostejní, podepište prosím tuto výzvu ministerskému předsedovi Malty.

"Vážený pane ministerský předsedo Josephe Muscate, dovolte nám otázku: Víte, coby představitel národa, který nade vše miluje hudbu, jak vlastně hudba vznikla? Ohledně vzniku hudby sice existuje mnoho teorií, ale nemalá část vědců, kteří se tímto tématem zabývají, předpokládá, že hudba je nápodobou ptačího zpěvu. Traduje se, že Wolfgang Amadeus Mozart choval špačka a při práci se inspiroval jeho zpěvem. Představme si tento absurdní výjev: v Teatru Manoel ve Vallettě hrají Mozartovu skladbu a za hradbami Valletty padají v téže chvíli jeden za druhým z nebe sestřelení špačci... Troufáme si tvrdit, že s podobnou situací, která bohužel není daleko od maltské reality, by se asi tento velký skladatel jen těžko smiřoval. Vážený pane ministře, prosíme Vás, abyste neprodleně učinil veškerá opatření k zastavení lovu ptáků na Maltě, jež jsou ve Vašich silách. Vaše krásná a z historického a kulturního hlediska nesmírně bohatá země podle našeho názoru zastavení ohavného ptačího masakru (a tím i umožnění alespoň částečné obnovy na Maltě pobité evropské a africké ptačí populace) dluží totiž nejen mnoha hudebním velikánům, ale i všem obyvatelům zemí, ze kterých ptáci na Maltu přilétají a kde si lidé ptáků a jejich zpěvu váží!"
Alžběta Dvořáková

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.