Přihlásit

Lichtenštejnská kaple ožila loveckou slávou (Nový život)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

SVATOHUBERTSKÁ MŠE
Stovky lidí, lovečtí psi, dravci, postavy v historických převlecích i svátečně odění nimrodi. Nedělní v pořadí už osmá Svatohubertská mše u kaple svatého Huberta v Bořím lese u Valtic nabídla znovu neopakovatelnou podívanou. Davy zvědavců se začaly u lichtenštejnské památky zalité podzimním sluncem scházet už nedlouho po poledni. V doprovodném programu si vyslechli ukázky vábení zvěře a prohlédli zástupce několika plemen loveckých psů i různé dravce, které přivezla skupina Zayferus. Vlastní Svatohubertská mše začala ve tři hodiny odpoledne a zpěvem ji už tradičně doprovodil Slovácký krůžek Charvatčané. Trojboká novogotická kaple svatého Huberta zaklenutá síťovou žebrovou klenbou vyrostla uprostřed Bořího lesa podle plánů Jiřího Wingelmüllera v roce 1855 za vlády Aloise II. z Liechtensteina.
Uprostřed kaple se nachází socha svatého Huberta, patrona myslivců a střelců, který stojí na podstavci se sochami andělů. Nejmladší stavba Lednicko-­valtického areálu byla vystavěná z pískovcových kvádrů opatřených smyšlenými středověkými kamenickými značkami, které mají za úkol navodit pocit starobylosti. Za éry Lichtenštejnů se u kaple konávaly děkovné bohoslužby na ukončení honů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.