Přihlásit

Střelu nelze vrátit, varuje policista (Českokrumlovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Popíjení alkoholu na honech je už minulostí

Českokrumlovsko
Čtyři kontrolní akce provedla českokrumlovská policie od začátku letošní lovecké sezony na honech a naháňkách. Prověřila zbrojní průkazy, zbraně, doklady ke zbraním, dovozní povolení a u cizinců evropské zbrojní pasy. Policisté nezapomněli ani na namátkové testy na alkohol.
"Letos je zatím vše v pořádku," řekl Českokrumlovskému deníku včera por. Miroslav Mareček, komisař odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál českokrumlovské policie. "Alkohol jsme vymýtili už před léty. Díky pravidelnému prověřování si lidé dávají pozor. Co se týče dokladů, někdy je jen zapomenou, a než skončí kontrola, dojdou si pro ně domů."
Dřív byla morálka myslivců volnější. V uplynulých letech nebyly případy s alkoholem výjimečné. "Odebrali jsme i některé zbraně s podezřením na špatný technický stav a rozdali blokové pokuty, které mohou na místě dosáhnout výše až 5000 korun. Dnes už jsou ale myslivečtí funkcionáři zodpovědní a sami si vedou evidenci jednotlivých střelců a kontrolují předem potřebné doklady," doplnil Miroslav Mareček.
Částečně souhlasil i s přirovnáním, že lovec na lovu je jako řidič na silnici - a to co se týče jak neomluvitelnosti chybějících dokladů, tak i povinnosti dodržovat předpisy a věnovat se plně situaci okolo sebe. Přidal ale jednu důležitou zkušenost: "Auto ještě pořád můžete při kolizi nějak strhnout mimo vozovku, ale když dojde k výstřelu ze zbraně, už to nikdo nemůže vzít zpátky. Střelu už nikdo nikdy nevrátí, ani neovlivní. Říkám to i při zkouškách všem adeptům na zbrojní průkaz. Chovejte se ke zbrani tak, jako by byla vždy nabitá, a dbejte na bezpečnost," radí.
Policie ČR ale není jediným kontrolním orgánem, který pravidelně prověřuje myslivce v akci. Své pravomoci má na Českokrumlovsku také odbor životního prostředí Městského úřadu Č. Krumlov. Při jeho akcích musí lovci předložit další doklady. 
"Osoby lovící na společných lovech, musí mít u sebe lovecký lístek, povolenku k lovu, kterou může nahradit seznam osob společného lovu, potvrzení o povinném pojištění, zbrojní průkaz (o prodloužení platnosti zbrojního průkazu, by se měl jeho držitel zajímat raději čtyři, ale nejpozději dva měsíce, před vypršením jeho doby platnosti) a průkaz zbraně.
Dále odbor kontroluje, zda je při společném lovu na první tři střelce a pro každých dalších - i započatých - deset střelců jeden lovecký pes se zkouškou z výkonu pro druh zvěře, který má být loven," uvedla včera pro Českokrumlovský deník tisková mluvčí Městského úřadu Český Krumlov Petra Nestávalová. Podle jejích informací, pracovníci odboru životního prostředí v současné době neevidují v praxi žádné nedostatky. Není divu. Postihy za porušení uvedených povinností se mohou vyšplhat až do výše 30000 korun.
S tím, že bezpečnost na honech a naháňkách má pozitivní vývoj, je spokojen i předseda Okresního mysliveckého spolku Český Krumlov, Lukáš Bodnár.
"Letos jsme zatím nezaznamenali na Českokrumlovsku žádný problém. Je to i o informovanosti. V této souvislosti bych chtěl upozornit nejen myslivce, že jsme nově zdokonalili naše webové stránky a facebookový profil," uvedl.
Jak systém kontrol vnímají sami myslivci, naznačil hospodář Mysliveckého sdružení Dolní Třebonín František Bürger.
"Každé vylepšení bezpečnosti při lovu je ku prospěchu věci," konstatoval.
I podle něj časté kontroly zamezily bývalým nešvarům. Myslivci si ale prý sami uvědomují rizika a sami se snaží je omezit.
"Například reflexní vesty na honech a naháňkách nejsou povinné- a přitom je už dnes myslivci z vlastní vůle běžně nosí," vysvětlil.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.