Přihlásit

Jen myslivost absolventa neuživí (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pedagog na Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity Jan Dvořák tvrdí:

Brno
Přestože z brněnské Mendelovy univerzity vycházejí absolventi se zkušenostmi z myslivosti, unikátní obor zaměřený pouze na tuto tématiku zatím chybí. "Nešli jsme do toho z jednoho prostého důvodu, a tím je otázka uplatnění. Práci najde spíš lesník nebo krajinář než úzce zaměřený myslivec," má jasno dlouholetý myslivec a pedagog z Lesnické a dřevařské fakulty Jan Dvořák.

* Jak vypadá myslivecká výuka?
Předmět myslivost je součástí studijních programů Lesnictví a krajinářství. Zahrnuje teorii i praxi. V ní učíme třeba dovednosti související s oblastí chovu a lovu zvěře, základů střelectví, bezpečnosti při zacházení se zbraněmi, ale také z oblasti managementu v myslivosti.

* Je o tyto obory vůbec mezi studenty zájem?
Zatím relativně velký. Podle našich zkušeností je motivací řady uchazečů o studium u nás právě vysoký standard výuky myslivosti.

* A jak se dají navnadit ti ostatní?
Naši studenti často pochází z lesnických nebo mysliveckých rodin. Na druhou stranu je tu opravdu také skupina těch, kdo mají předsudky. Přesvědčit je bývá složitější, ale dovolím si tvrdit, že se nám to daří. Dozvídáme se to totiž třeba z hodnotících dotazníků.

* Kde pak absolventi můžou získat uplatnění?
Můžou skončit jako lesníci, kteří mají na starosti pěstební činnost. V devadesáti procentech myslivost jako jediná absolventa neuživí, vždy je součástí rozšířenější funkce.

* Jaký je podle vás největší problém české myslivosti?
Problémů je víc. Vysoké stavy divokých prasat, rapidní pokles zvěře drobné, konkrétně zajíců a bažantů, i zvyšující se průměrný věk myslivců.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.